Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън положи клетва и получи руски паспорт. Това съобщи неговият адвокат Анатолий Кучерена пред ТАСС

"Да, получи паспорт. Положи клетва", потвърди Кучерена в отговор на въпрос дали на Сноудън е даден руски паспорт, и добави, че вчера лично се е срещнал с клиента си.

Адвокатът заяви и че съпругата на Сноудън в момента също подава необходимите документи за руско гражданство. Сноудън и американската акробатка и блогър Линдзи Милс сключиха брак в Москва през 2017 г.

Американският паспорт на Сноудън беше анулиран през 2013 г. Тогава обаче от Белия дом обясниха, че това е рутинна правна процедура след издаването на заповед за арест и статутът му на гражданство остава непроменен.

Адвокатът на Сноудън: Русия неуспешно се опита да го вербува

Адвокатът на Сноудън: Русия неуспешно се опита да го вербува

След пристигането на Сноудън в Русия хора от Федералната служба за безопасност се опитаха да го вербуват. Но той отказа споразумение

В края на септември беше издаден указ на руския президент Владимир Путин, съгласно който Сноудън има право да получи руско гражданство.

През 2013 г. Сноудън разкри информация за методите за електронно подслушване на американските разузнавателни служби, включително и за незаконно подслушване на разговорите на чуждестранни лидери.

На 1 август 2014 г. той получи разрешение за престой в Русия за три години, като впоследствие му е разрешено безсрочно пребиваване в страната.

Срещу Сноудън са повдигнати две обвинения в САЩ за нарушаване на закона за шпионажа. Той може да получи до 10 г. по всяко от обвиненията. Вашингтон многократно обяви, че Сноудън е "предател" и че няма да бъде помилван, тъй като е нанесъл огромни щети върху националната сигурност на САЩ.

Дългогодишен критик съм на Москва, в капан съм в Русия, оплака се Сноудън

Дългогодишен критик съм на Москва, в капан съм в Русия, оплака се Сноудън

Аз съм дългогодишен критик на руското правителство