Бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън получи руско гражданство, съгласно указ, издаден от руския президент Владимир Путин, предава ТАСС.

Сноудън и тогава бременната му съпруга подадоха документи за получаване на руско гражданство през месец ноември 2020 година, като по този начин "опазват от раздяла" семейството си и детето си, което получава руско гражданство по рождение.

През 2013 г. Сноудън разкри информация за методите за електронно подслушване на американските разузнавателни служби, включително и за незаконно подслушване на разговорите на чуждестранни лидери. На 1 август 2014 г. той получи разрешение за престой в Русия за три години, което по-късно беше удължено за още три години.

Срещу Сноудън са повдигнати две обвинения в САЩ за нарушаване на закона за шпионажа. Той може да получи до 10 г. по всяко от обвиненията. Вашингтон многократно обяви, че Сноудън е "предател" и че няма да бъде помилван, тъй като е нанесъл огромни щети върху националната сигурност на САЩ.

Дългогодишен критик съм на Москва, в капан съм в Русия, оплака се Сноудън

Дългогодишен критик съм на Москва, в капан съм в Русия, оплака се Сноудън

Аз съм дългогодишен критик на руското правителство