Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, разкри, че е критик на политиките на Москва и вярва, че е в капан в Русия, защото САЩ отмениха паспорта му, информира ТАСС.

Франция отхвърли искането на Едуард Сноудън за убежище

Франция отхвърли искането на Едуард Сноудън за убежище

Това е второто му искане към Франция за убежище

"Аз съм дългогодишен критик на руското правителство", каза той в интервю за интернет предаването (подкаста) на Джо Рогън.

"Критикувам руския президент по име, критикувам руските закони за следене...Вижте, това не прави живота ми по-лесен, да бъда заклещен в страна, която не съм избрал и хората не си спомнят това, аз всъщност бях се насочил към Латинска Америка, когато правителството на САЩ отмени паспорта ми, което ме постави в капан в Русия", обясни Сноудън.

Според него трудно е да си в опозиция на политиките на правителствата на Русия и САЩ, когато си в такава гражданска позиция.

Адвокатът на Сноудън: Русия неуспешно се опита да го вербува

Адвокатът на Сноудън: Русия неуспешно се опита да го вербува

След пристигането на Сноудън в Русия хора от Федералната служба за безопасност се опитаха да го вербуват. Но той отказа споразумение

Едуард Сноудън също разкритикува бившия президент Барак Обама, информира "Фокс нюз". По думите му Обама е действал лицемерно по отношение на масовото подслушване и по време на управлението му ситуацията се е влошила още повече по този казус.

Обама не разреши проблема, а действително го влоши, смята той.

Запитан от Роган за предизборно обещание на Обама да защити разобличителите, Сноудън се изсмя и отговори, че бившият държавен глава също е водил активна кампания срещу подслушването при администрацията на Джордж У. Буш без разрешението на съда.

САЩ съдят Сноудън заради книгата му

САЩ съдят Сноудън заради книгата му

В съдебното дело се твърди, че Сноудън е нарушил споразуменията, които е подписал с ЦРУ и АНС

През 2013 г. Сноудън разкри информация за методите за електронно подслушване на американските разузнавателни служби, включително и за незаконно подслушване на разговорите на чуждестранни лидери. На 1 август 2014 г. той получи разрешение за престой в Русия за три години, което по-късно беше удължено за още три години.

Срещу Сноудън са повдигнати две обвинения в САЩ за нарушаване на закона за шпионажа. Той може да получи до 10 г. по всяко от обвиненията. Вашингтон многократно обяви, че Сноудън е "предател" и че няма да бъде помилван, тъй като е нанесъл огромни щети върху националната сигурност на САЩ.