Външният министър на Франция обяви, че "сега не е моментът" да се задоволява новото искане за убежище на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, съобщава "Асошиейтед прес".

Сноудън живее в Русия, за да избегне съдебно преследване в САЩ, след като разпространи класифицирани документи, в които подробно се описват програмите за подслушване и следене на американското правителство. Молейки отново Франция за убежище тази седмица, той заяви, че "защитата на хората, които разкриват важна за обществото информация, не е враждебен акт".

Адвокатът на Сноудън: Русия неуспешно се опита да го вербува

Адвокатът на Сноудън: Русия неуспешно се опита да го вербува

След пристигането на Сноудън в Русия хора от Федералната служба за безопасност се опитаха да го вербуват. Но той отказа споразумение

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан коментира, че когато Сноудън за първи път поиска убежище от Франция през 2013 г., френското правителство "сметна, че не е моментът. Не виждам какво се е променило".

Сноудън също така потърси убежище в няколко други страни. Неговата биография беше публикувана в около 20 държави тази седмица, включително във Франция.

САЩ съдят Сноудън заради книгата му

САЩ съдят Сноудън заради книгата му

В съдебното дело се твърди, че Сноудън е нарушил споразуменията, които е подписал с ЦРУ и АНС