Американски служители по същество признаха в изявленията си, че експлозиите на Северен поток са тяхна работа и говорят за това с удоволствие. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според Лавров САЩ са решили, че през последните 20-30 години Русия е сътрудничила "твърде добре" с Германия. "Или по-скоро Германия си сътрудничи твърде добре с Русия, че се е появил мощен съюз, базиран на нашите енергийни ресурси и немски технологии. Той започна да застрашава монополното положение на много американски корпорации. Затова беше необходимо по някакъв начин да го унищожим, и то в буквалния смисъл, уточни той.

Тук има момент, свързан с факта, че приятелството между страните, националното помирение между тях, както се случи между руснаци и германци, се превърна в "кокал в гърлото" за онези, които не искат някъде на тази планета да се появи някой, който ще се състезава с главния хегемон, за който САЩ се обявиха, добави Лавров.

Припомняме, че На 27 септември бе съобщено за "безпрецедентни разрушения", настъпили предишния ден "на три низа от морските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Шведски сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по трасетата на тръбопровода. Шведската прокуратура На 18 ноември тя обяви, че експлозиите на газопроводи са саботаж. Генералната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за акт на международен тероризъм. 

Други страни също започнаха разследване по случая.

Русия иска извънредна среща на НАТО заради "Северен поток"

Русия иска извънредна среща на НАТО заради "Северен поток"

След разследване, че САЩ стоят зад взривовете по газопроводите