Последните констатации за взривове по газопроводите "Северен поток" 1 и 2, публикувани от американския журналист Сиймур Херш, заслужават да бъдат обсъдени на извънредна среща на върха на НАТО. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Бяха изложени много факти: експлозии по тръбопроводите, (ясни) мотиви и косвени доказателства, получени от журналисти. И така, кога ще се събере извънредна среща на върха на НАТО, за да се анализира ситуацията?", запита риторично тя.

На 8 февруари разследващият журналист Сиймор Херш публикува статия, в която посочва, позовавайки се на запознат източник, че експлозиви са били заложени под руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2 от водолази на военноморските сили на САЩ под прикритието на учението Baltops през юни. Твърди се, че американският президент Джо Байдън лично е разрешил операцията.

Вячеслав Володин: Байдън записа името си в историята като терорист

Вячеслав Володин: Байдън записа името си в историята като терорист

Взривни устройства под газопорводите Северен поток 1 и 2 били поставени от ВМС на САЩ

От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Съединените щати отричат ​​да са замесени в експлозиите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" и смятат, че техните обяснения по въпроса са достоверни. Той нарече теорията, изложена от Херш, пълна глупост.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Лавров: В ЕС никой не разследва взривовете на "Северен поток" 1 и 2

Лавров: В ЕС никой не разследва взривовете на "Северен поток" 1 и 2

Той повтори идеята за газов хъб в Турция

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Както Швеция, така и Дания, които проведоха разследване, заключиха, че четирите теча на "Северен поток" 1 и 2 са причинени от експлозии. Те обаче не уточниха кой може да е отговорен за аварията.

Западните лидери нарекоха инцидента умишлен акт на "саботаж", целящ да наруши европейската енергийна инфраструктура и доставки.

От своя страна Русия обвини Запада за експлозиите.