Предварително разследване на щетите по газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в датската част на Балтийско море показва, че течовете са били причинени от "мощни експлозии". Това обявиха от полицията в Копенхаген, съобщава "Ройтерс".

По-нататъшното разследване на пробойните по тръбопроводите в изключителната икономическа зона на Дания ще се проведе съвместно от полицията в Копенхаген и Службата за сигурност и разузнаване на страната.

"Все още е твърде рано да се каже нещо за рамката, в която ще протича международното сътрудничество, например с Швеция и Германия, тъй като това зависи от няколко участници", уточниха от полицията.

Междувременно шведският в. "Експресен" показа снимки, на които се вижда, че участък от поне 50 метра от пробития газопровод липсва.

Видеоматериалът е заснет с подводен дрон, управляван дистанционно на около 80 метра дълбочина. На него се виждат нагънат метал и зеещият тръбопровод. Части от тръбопровода изглеждат с прави, остри ръбове, докато други са деформирани.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември.

Швеция отряза Русия за разследването на инцидента със "Северен поток"

Швеция отряза Русия за разследването на инцидента със "Северен поток"

Поверителни са заключенията, отсече премиерът

Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода.

Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Компанията Nord Stream AG заяви, че разрушаването, настъпило в същия ден едновременно на три линии от морските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2", е безпрецедентно и все още не е възможно да се оцени времето за възстановяване.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

Руското участие е задължително, категоричен е Дмитрий Песков