Русия трябва да участва в разследването на взривовете по газопроводите "Северен поток" под Балтийско море. Това заяви говорителят на Кремъл "Дмитрий Песков", цитиран от "Ройтерс".

Операторите на двата тръбопровода между Русия и Германия посочиха, че не могат да инспектират повредените участъци поради ограниченията, наложени от датските и шведските власти.

Според Песков обаче руското участие в разследването и установяването на щетите трябва да бъде "задължително".

Той определи като "тревожни" изявленията на някои западни страни, че Москва не трябва да участва в разследването на течовете.

Досега на пресконференциите, които се проведоха в Дания и Швеция, чухме такива тревожни изявления, че е изключено каквото и да е сътрудничество с руската страна, отбеляза Песков.

Съюзник на Путин сравни саботажа на "Северен поток" с подкрепяни от ЦРУ атаки в миналото

Съюзник на Путин сравни саботажа на "Северен поток" с подкрепяни от ЦРУ атаки в миналото

Николай Патрушев вижда аналогия с взрив на нефтопровод в Никарагуа през 80-те години

Считаме, разбира се, че участието на Русия в проверката на повредените обекти и в разследването на случилото се трябва да бъде задължително, подчерта той.

По-рано компанията Nord Stream 2 AG обяви, че не е получила необходимите разрешителни за проверка на повредените участъци на газопровода от Дания, Швеция и Норвегия.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".

Руският президент Владимир Путин вече обвини Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли.

Шведска спецслужба ще разследва инцидентите с трасетата на "Северен поток"

Шведска спецслужба ще разследва инцидентите с трасетата на "Северен поток"

Има регистрирани две експлозии

Москва многократно е подчертавала, че САЩ ще спечелят от повредите на "Северен поток" 1 и 2. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че след аварията на газопровода Вашингтон може да увеличи цените и продажбите на втечнен природен газ (LNG).

Руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със  "Северен поток"

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със "Северен поток"

Иска разследване на инцидента