Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин сравни саботажа на газопроводите "Северен поток" с подкрепяните от Централното разузнавателно управление на САЩ атаки срещу петролна инфраструктура в Никарагуа през 1983 г., съобщава "Ройтерс".

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".

Путин вече обвини Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли.

Сега секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев изрично посочи ЦРУ като отговорно за атаката.

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Западните страни правели всичко по силите си, за да прикрият извършителите на атаката

Нека ви напомня, че подобна ситуация се случи през 1983 г. По това време саботьори, вербувани от ЦРУ, организираха атаки срещу Никарагуа, които, между другото, доведоха до взривяване на нефтопровод в едно от пристанищата", изтъкна той.

Миналата седмица Патрушев също заяви, че Западът има опит в атаки срещу тръбопроводи.

Русия многократно е подчертавала, че САЩ ще спечелят от повредите на "Северен поток" 1 и 2. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че след аварията на газопровода Вашингтон може да увеличи цените и продажбите на втечнен природен газ (LNG).

Руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със  "Северен поток"

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със "Северен поток"

Иска разследване на инцидента