Швеция няма да сподели констатациите от разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток" с руските власти или "Газпром". Това заяви в понеделник шведският премиер Магдалена Андершон, цитирана от "Ройтерс".

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

За Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток"

Руското участие е задължително, категоричен е Дмитрий Песков

Шведско разследване на местопрестъплението на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" от Русия към Европа откри доказателства за детонации, а прокурорите подозират саботаж.

Миналата седмица руският премиер Михаил Мишустин изпрати писмо до шведското правителство с искане руските власти и "Газпром" да бъдат допуснати да участват в разследването.

"В Швеция нашите предварителни разследвания са поверителни и това, разбира се, важи и в този случай.", каза тя. 

Течът от "Северен поток" - по-слаб от очакваното

Течът от "Северен поток" - по-слаб от очакваното

Едва ли ще се стигне до екокатастрофа

Въпреки това Андершон каза, че Швеция няма власт да спре руски кораби да посетят местата на експлозиите, след като разследването на местопрестъплението е приключило.

"Шведската икономическа зона не е територия, с която Швеция разполага. Вдигнахме кордоните от време на време и тогава е възможно и други кораби да останат в зоната, така работят правилата", каза тя. 

Припомняме, че на 5 октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че за Русия е тревожно да не участва в разследването на взривовете по "Северен поток".

Операторите на двата тръбопровода между Русия и Германия посочиха, че не могат да инспектират повредените участъци поради ограниченията, наложени от датските и шведските власти.

Съюзник на Путин сравни саботажа на "Северен поток" с подкрепяни от ЦРУ атаки в миналото

Съюзник на Путин сравни саботажа на "Северен поток" с подкрепяни от ЦРУ атаки в миналото

Николай Патрушев вижда аналогия с взрив на нефтопровод в Никарагуа през 80-те години

Според Песков обаче руското участие в разследването и установяването на щетите трябва да бъде "задължително".

По-рано компанията Nord Stream 2 AG обяви, че не е получила необходимите разрешителни за проверка на повредените участъци на газопровода от Дания, Швеция и Норвегия.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".

Руският президент Владимир Путин вече обвини Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли.

Русия: Газопроводите Северен поток 1 и 2 могат да бъдат поправени

Русия: Газопроводите Северен поток 1 и 2 могат да бъдат поправени

Това обаче ще стане бавно и ще струва скъпо