"Северен поток 1" и "Северен поток 2" технически могат да бъдат ремонтирани, но това ще отнеме много време и пари. На първо място Русия възнамерява да разбере кой е виновен за саботажа на тръбопроводите, като Москва предполага предварително, че "интерес към това имат САЩ, Украйна и Полша". Това заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак в ефира на телевизионния канал "Россия-1" в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", цитиран от ТАСС.

"Никога не е имало такива аварии. Разбира се, има технически възможности за възстановяване на инфраструктурата, необходимо е време и съответните средства. Сигурен съм, че ще се намерят подходящи възможности", каза той.

"Днес ние изхождаме от факта, че е необходимо преди всичко да разберем кой е направил това и сме сигурни, че някои страни, които преди това са изразявали своята официална позиция, са заинтересовани от това. Както САЩ, така и Украйна , а Полша по едно време говореха за това, че "тази инфраструктура няма да заработи, те ще направят всичко за това", така че, разбира се, това трябва да се разгледа сериозно", добави Новак.

Forbes: Полски политик благодари на САЩ за ... саботажа на Северен поток 1 и 2

Forbes: Полски политик благодари на САЩ за ... саботажа на Северен поток 1 и 2

Официална Варшава не подкрепя това твърдение

Във вторник Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения" на 26 септември на три от линиите на морските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Първото изтичане беше открито при "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция информира, че голямо количество газ е навлязло в морето. На самолети и кораби е забранено да се приближават до мястото на инциденти на по-близо от пет морски мили.

По-късно шведски сеизмолози уточниха, че на 26 септември са регистрирани две експлозии по маршрутите на "Северен поток" 1 и 2. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен класифицира тези инциденти като саботаж, като посочи, че всяко умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-решителни реакции.

Германските служби за сигурност се опасяват, че "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове както от него, така и от "Северен поток 2" в Балтийско море, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на германския всекидневник "Тагесшпигел".

Причината е, че ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозия.

На 1 октомври датската енергийна агенция заяви, че един от двата спукани тръбопровода в Балтийско море изглежда е спрял да изпуска природен газ, съобщи АП.

В "Туитър" агенцията съобщи, че компанията, управляваща "Северен поток 2", е получила информация, че налягането изглежда се е стабилизирало, което показва, че газът вече не изтича от тръбопровода.

Украински експерт обвинява Русия за аварията със "Северен поток"

Украински експерт обвинява Русия за аварията със "Северен поток"

Москва е убедена, че става въпрос за саботаж на Запада