Русия е отговорна за бомбардирането на тръбопроводите "Северен поток", тъй като по този начин се опитва да избегне глоби за отказ да доставя газ на Европейския съюз (ЕС), да избегне бързата национализация на тръбите и да събере собствения си електорат.

Андрий Риженко, експерт по военни и енергийни въпроси, капитан 1-ви ранг, заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна (2004-2020 г.), коментира темата в коментар за "Укринформ".

"Руската федерация извърши взривяването на подводните газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Щетите по тръбите бяха разследвани от Дания и Швеция, които имат подходящ персонал в сеизмологичните станции. Техните заключения бяха, че това е акт на саботаж, който изисква приблизително 100 килограма тринитротолуол (TNT) за всяка тръба. Западът е убеден, че Русия има мотивацията и средствата да извърши това", отбелязва експертът.

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със  "Северен поток"

Русия убедена, че САЩ печелят от аварията със "Северен поток"

Иска разследване на инцидента

Според Риженко, Руската федерация е отказала да доставя в договорени обеми: "Но когато става дума за договори, политическите решения не работят. Европейците биха могли да поискат милиарди компенсация от Газпром в случай на прекъсване на доставките. Следователно бомбардирането на тръбата е начин за избягване на глоби."

"Друг мотив е да покажем кой е мъжът в къщата, да сплашим Европа. Въпреки че Германия е запълнила складовете си с почти 90% и няма сериозна заплаха от недостиг. Третият мотив, тъй като Руската федерация казва, че е във война с колективния Запад, този саботаж ще добави образи за вътрешна мобилизация срещу "коварния" Запад. Последният мотив е, че след като се обмисляше идеята за национализиране на двете тръби на "Северен поток", Русия можеше да го направи, само за да не позволи на никого", отбелязва експертът.

Бившият заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна също каза, че руски кораби често се виждат в района. Такива експлозии биха могли да бъдат организирани от подводни диверсанти.

"В Русия има звено, наречено Главна дирекция за дълбоководни изследвания - това са хора, които могат да провеждат такива изследвания на голяма дълбочина (до 6 км), докато газовите тръби са положени на дълбочина 80 метра. агенцията разполага с разузнавателни кораби и подводници от различни класове.Именно тази агенция притежаваше дълбоководния разузнавателен катер "Лошарик", който потъна през 2019 г.!" — предложи Риженко.

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Русия имала доказателства, че Западът стои зад саботажа на "Северен поток"

Западните страни правели всичко по силите си, за да прикрият извършителите на атаката

Припомняме, че Москва обяви, че разполага с доказателства, че Западът има роля за пробойните по подводните тръбопроводи на "Северен поток", които заплашват да ги извадят от експлоатация. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин.

Аварията на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" със сигурност е от полза за САЩ. Това заяви в петък постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

Германия: "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги

Германия: "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги

Ако течовете не бъдат отстранени бързо, морската вода ще причини корозия