Президентът на САЩ Джо Байдън се среща с китайския лидер Си Дзинпин за първи път от една година днес за разговори, които могат да облекчат напрежението между двете им страни относно военните конфликти, трафика на наркотици и изкуствения интелект, съобщава "Ройтерс".

Очакванията са занижени, а Байдън и Си са готови да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната Израел-"Хамас", войната в Украйна, Северна Корея и правата на човека. До момента лидерите не са успели да разрешат разногласията си в тези области.

Байдън и Си пристигнаха в Сан Франциско във вторник, където трябваше да разговарят в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Лидерите от 21-членната група от държави и стотици изпълнителни директори в Сан Франциско се срещат на фона на икономическата слабост на Китай, тлеещите ѝ териториални вражди със съседите и конфликтът в Близкия изток.

САЩ и Китай обещават сътрудничество в областта на климата

САЩ и Китай обещават сътрудничество в областта на климата

Климатичните пратеници Джон Кери и Сие Женхуа се споразумяха да съживят двустранна работна група по климата

В САЩ бяха положени усилията за прогонване на бездомните хора от улиците на Сан Франциско преди пристигането на китайския президент. Маршрутът от летището до мястото на конференцията беше изпълнен с демонстранти за и против управляващата комунистическа партия в Китай. Това беше необичайна гледка за Си, който последно посети Съединените щати през 2017 г.

Байдън търси пряка дипломация със Си, като залага на това, че личните отношения, които е поддържал в продължение на над десет години с най-могъщия китайски лидер след Мао Цзедун, могат да спасят двустранните връзки.

Очаква се Си и Байдън да се срещнат далеч от мястото на конференцията в огромно имение извън Сан Франциско, което е специално избрано заради неговата сигурност, спокойствие и отдалеченост.

Байдън очаква от срещата със Си Дзинпин възобновяване на военните комуникации

Байдън очаква от срещата със Си Дзинпин възобновяване на военните комуникации

Той каза, че се опитва да подобри отношенията на САЩ с Китай след период на обтегнати връзки.

"Масата беше подготвена... в продължение на много седмици за това, което се надяваме да бъде много продуктивен, откровен, конструктивен разговор", заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби пред репортери.

По време на срещата, която вероятно ще продължи часове, се очаква Байдън да притисне Си да използва влиянието на Китай, за да призове Иран да не предприема провокативни действия, за да бъде избегната регионална ескалация на конфликта Израел-"Хамас".

Освен това се очаква Байдън да повдигне въпроса за китайските "операции за влияние" в чуждестранни избори и статута на граждани на САЩ, за които Вашингтон смята, че са неправомерно задържани в Китай.

Тайван наблюдава китайска военна формация в Тайванския пролив

Тайван наблюдава китайска военна формация в Тайванския пролив

Формацията, е навлязла в пролива в сряда, но се придържа към китайската страна на неофициална бариера между двете

Американски служители очакват конкретни стъпки за възстановяване на разговорите между двете страни по конкретни въпроси от комуникациите между военните до намаляване на потока на фентанил, управление на растежа на технологиите за изкуствен интелект, управление на търговията и климата. Много от химикалите, използвани за производството на фентанил, идват от Китай, твърдят американски служители.

80-годишният Байдън се бори за втори мандат на фона на опасения за стабилността на демокрацията в САЩ.

Правителствени служители в региона очакват Пекин да тества Вашингтон през следващите седмици, като би се възползвал от изместването на фокуса на Съединените щати от Украйна и Израел, докато преследват собствените си амбиции в Индо-Тихия океан.

Китай готов да помогне за трайно решение на войната между Израел и "Хамас"

Китай готов да помогне за трайно решение на войната между Израел и "Хамас"

Си Дзинпин иска прекратяване на огъня възможно най-скоро

Очаква се Байдън да каже на Си, че ангажиментите на САЩ в Индо-Тихия океан са непроменени. Китай тревожи своите съседи през последните години със стъпки в Тайванския пролив, Южнокитайско море и Източнокитайско море, зони на международни спорове. Байдън също ще изрази конкретен ангажимент към сигурността на Филипините, каза един от американските служители.