Съединените щати и Китай ще подкрепят нова глобална цел за възобновяеми енергийни източници и ще работят заедно срещу замърсяването с метан и пластмаси. Това обявиха двете страни в съвместно изявление днес след среща за намиране на общ език преди преговорите на годишната климатична конференция на ООН COP28 в Дубай по-късно този месец. Това съобщи "Ройтерс".

Климатичните пратеници Джон Кери и Сие Женхуа, които се срещнаха в Сънилендс, Калифорния на 4-7 ноември, се споразумяха да съживят двустранна работна група по климата, която ще обсъди области на сътрудничество между двете страни, стана ясно от съвместното изявление. Въпреки това още има различия по въпроси като постепенно премахване на изкопаемите горива.

"Изявлението от Сънилендс е своевременно усилие за привеждане в съответствие между Съединените щати и Китай преди COP28", каза Ли Шуо, бъдещ директор на Китайския климатичен център в Азиатското общество. Той описа връзката между двата най-големи източника на парникови газове в света като "предпоставка за значим глобален напредък" и каза, че споразумението Сънилендс ще помогне за "стабилизиране на политиката" преди преговорите в Дубай.

ООН очаква спад на емисиите под 2% до 2030 година

ООН очаква спад на емисиите под 2% до 2030 година

Това е крайно недостатъчно спрямо целите заложени в Парижкото споразумение

Повторното стартиране на работната група бележи нормализирането на климатичните отношения между двете страни след пауза, предизвикана през 2022 г. от посещението на бившия председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Групата ще се съсредоточи върху ключови области на сътрудничество, включително намаляване на метана и повишаване на ефективността и "кръговата икономика", както и обмен на информация относно политики и технологии за намаляване на емисиите. Двете страни също обещаха да работят заедно за ограничаване на загубата на гори и замърсяването с пластмаса.

Усилията на Китай да намали собствените си въглеродни емисии ще бъдат в центъра на вниманието на преговорите на COP28, като страната все още одобрява нови електроцентрали, захранвани с въглища, в опит да гарантира енергийна сигурност.

Съединените щати и Китай заявиха, че подкрепят декларацията на лидерите на Г-20 за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. и също така се съгласиха да "ускорят заместването на производството на въглища, нефт и газ".

Русия вижда само негативи в конференцията за климата в Дубай

Русия вижда само негативи в конференцията за климата в Дубай

Няма единни позиции, държавите се блокират взаимно и срещата ще е предизвикателство

В съвместното изявление се казва още, че те очакват "значителни" намаления на емисиите от енергийния сектор през това десетилетие, но не успяха да призоват за постепенно премахване на изкопаемите горива, цел, която Китай описа като "нереалистична".

Двете страни също се съгласиха да включат метана в своите климатични цели за 2035 г. - първият път, когато Китай пое такова обещание - и се ангажираха да развият "поне пет" широкомащабни проекта за сътрудничество в улавянето, използването и съхранението на въглерод до края на десетилетието.

Ли каза, че COP28 все още има много работа, особено по отношение на изкопаемите горива. "Китай също трябва да обмисли каква допълнителна амбиция може да бъде внесена в COP", добави той. "Спирането на одобряването на нови проекти за въглищна енергия е добра следваща стъпка."

Посланик на Китай в САЩ видя развитие в отношенията между двете страни

Посланик на Китай в САЩ видя развитие в отношенията между двете страни

Според него обаче все още са изправени пред предизвикателства