Тазгодишната конференция на ООН за изменението на климата (COP28) ще бъде предизвикателство. Това мнение сподели в сряда специалният представител на руския президент по въпросите на климата Руслан Еделгериев, цитиран от "Интерфакс". Той направи изявлението на вечер, посветена на предстоящата COP28, организирана от посолството на ОАЕ в Русия.

"Днес току-що се върнах от ОАЕ, където се проведе подготвителната конференция. Споровете вече започват. Всички знаем, че тази година ще има глобално обобщение. За съжаление светът не е постигнал целите, които си е поставил, така че COP се очаква да бъде много трудно. Ще има огромен натиск от обществото върху нас", каза той.

Еделгериев обясни пред "Интерфакс", че споровете са започнали по отношение на определянето на приемащата страна за COP29, както и по отношение на механизма за финансиране на "Фонда за загуби и щети".

"Нямаме място за COP29 - всички се блокираха взаимно. Следва въпросът за финансите: кой ще обслужва фонда. Развитите страни предлагат Световната банка, развиващите се страни са против - искат отделен секретариат, който да обслужва отделно юридическо лице, това са финансови въпроси", каза той.

Еделгериев подчерта, че Руската федерация напълно изпълнява своите климатични задължения и припомни целта на Русия да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

COP28 ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Обединените арабски емирства.

Обещанието за намаляване на свързаните с охлаждането емисии на въглероден диоксид с поне 68% до 2050 г. в сравнение с нивата от 2022 г. е разработено от Cool Coalition на Програмата на ООН за околната среда и домакина на COP28 Обединените арабски емирства. Начинанието ще изисква значителни инвестиции от страните за преминаване към устойчиви технологии за охлаждане и също така ще повиши цената на този вид продукти.

Очаква се страните да обявят решението си по темата на годишната климатична конференция в Дубай от 30 ноември до 12 декември.

Индия вероятно няма да подпише ангажимент за намаляване на емисиите на ООН

Индия вероятно няма да подпише ангажимент за намаляване на емисиите на ООН

Става въпрос за глобалния ангажимент за намаляване на емисиите, свързани с охлаждането, на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP 28)

Индия обяви в края на октомври, че едва ли ще подпише глобалния ангажимент за намаляване на емисиите, свързани с охлаждането.