Съединените щати и Китай постигнаха "разбирателства и споразумения" по въпросите на климата. Това заяви днес пратеникът на САЩ по климата Джон Кери, съобщава "Ройтерс".

Прогресът в преговорите им се очаква да помогне при по-нататъшните преговори на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP 28), които започват в края на този месец в Дубай.

Тази седмица Кери се срещна с китайския си колега Сие Женхуа в Сънилендс, Калифорния, за четиридневни разговори, които той описа като тежки и сериозни.

"Имахме няколко момента, в които, както при всички преговори, изглеждаше, че има само отчаяние", разказа Кери на форума за нова икономика на Bloomberg в Сингапур. "Наистина стигнахме до някои много солидни разбирания и споразумения, които ще помогнат на COP и също така ще ни поставят и двамата на място, където можем да помогнем на света, като се фокусираме върху повече възобновяеми енергийни източници и други", обясни той.

Русия вижда само негативи в конференцията за климата в Дубай

Русия вижда само негативи в конференцията за климата в Дубай

Няма единни позиции, държавите се блокират взаимно и срещата ще е предизвикателство

Допирните точки между двете водещи икономики в света и най-големите източници на парникови газове се считат за решаваща част от всеки консенсус на COP28. Конференцията се очаква да се съсредоточи върху въпроси като финансиране на климата и по-амбициозни цели за енергиен преход.

Кери каза, че скоро ще бъдат оповестени подробности за споразуменията между двете страни.

Едно важно споразумение, постигнато относно загубите и щетите от климата, ще позволи на всяка страна да участва във фонд за подкрепа на регионите, които са най-уязвими от климатичните въздействия, каза Кери.

Голяма част от фокуса върху Китай на COP28 ще бъде относно текущата му програма за изграждане на повече електроцентрали, работещи с въглища, и нежеланието на Пекин да се ангажира с конкретни числа за намаляване на използването на изкопаеми горива. Китай в момента се опитва да гарантира енергийна сигурност и икономически растеж.

Индия вероятно няма да подпише ангажимент за намаляване на емисиите на ООН

Индия вероятно няма да подпише ангажимент за намаляване на емисиите на ООН

Става въпрос за глобалния ангажимент за намаляване на емисиите, свързани с охлаждането, на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP 28)

Китайският пратеник Сие каза на дипломати през септември, че постепенното премахване на изкопаемите горива е "нереалистично", поради бавното развитие на ключови технологии като съхранението на енергия.

На въпрос дали очаква някакъв компромис относно въглищата от Китай, Кери отговори: "Почакайте и ще видите". Китай сега разполага с 360 гигавата въглищни мощности, обясни той, но добави, че "те много се опитват да се отдалечат". В момента "е безотговорно да се финансира електроцентрала, работеща с въглища, където и да е по света", обобщи Кери.

Посланик на Китай в САЩ видя развитие в отношенията между двете страни

Посланик на Китай в САЩ видя развитие в отношенията между двете страни

Според него обаче все още са изправени пред предизвикателства