Китай иска войната между Израел и "Хамас" да бъде прекратена възможно най-скоро. Това заяви президентът Си Дзинпин, цитиран от "Ройтерс".

Той увери, че Пекин е готов да работи с арабските държави за трайно решение на конфликта.

Си подчерта, че прекратяването на огъня е "наложително" възможно най-скоро, за да се предотврати разширяването на конфликта или излизането му извън контрол.

Китайският лидер направи изказването си след среща с египетския премиер Мостафа Мадбули, който беше единственият високопоставен делегат от Близкия изток, присъствал на китайския инфраструктурен форум "Един пояс, един път" тази седмица.

Китай осъди взрива в болницата в Газа, но не посочи виновник

Китай осъди взрива в болницата в Газа, но не посочи виновник

Пекин призовава за примирие и избягване на "още по-тежка хуманитарна катастрофа"

Китай подкрепя усилията на Египет да допусне хуманитарна помощ за Газа, посочи Си пред Мадбули. Това е едно от първите изявления на китайския президент относно конфликта, който избухна, след като "Хамас" извърши нападение срещу Израел на 7 октомври, което от своя страна доведе до силна военна реакция срещу Газа.

Вчера Египет и Съединените щати се споразумяха да доставят хуманитарна помощ в ивицата Газа "по устойчив начин" през Синайския полуостров в Египет.

Си отбеляза и че Китай е готов да работи с Египет за укрепване на сътрудничеството в сферата на инфраструктурата, селскостопанските технологии и възобновяемата енергия, като добави, че той ще насърчи способни китайски предприятия да инвестират в тези области.

Китай и Русия призовават за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Китай и Русия призовават за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Лавров обсъди конфликта между Израел и Хамас с Ван И по време на среща на министрите в Пекин