Президентът на Русия Владимир Путин в сряда похвали китайския президент Си Дзинпин за инициативата "Един пояс, един път" (BRI) и поиска глобални инвестиции в Северния морски път, който според него може да задълбочи търговията между Изтока и Запада, предава Ройтерс.

Говорейки на второто си пътуване извън страните от бившия Съветски съюз след войната в Украйна, Путин благодари на китайския лидер за поканата му и каза, че Русия може да играе ключова роля в съвременното възраждане на древния Път на коприната.

Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път" за обединяването на света.

Малко преди Путин да започне да говори, някои европейски делегати, включително бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен, излязоха от залата, каза свидетел на Ройтерс.

"Русия и Китай, както повечето страни по света, споделят желанието за равноправно, взаимноизгодно сътрудничество с цел постигане на всеобщ устойчив и дългосрочен икономически прогрес и социално благополучие, като същевременно зачитат многообразието на цивилизацията и правото на всяка държава за собствен модел на развитие", каза Путин.

Той заяви, че китайската инициатива "Един пояс, един път" е в съответствие с интересите на Русия, която според него развива множество транспортни инфраструктури, за да пресече най-голямата държава в света, особено Северния морски път, който минава от Мурманск близо до границата на Русия с Норвегия на изток до Беринговия пролив близо разделящ я с Аляска.

"Що се отнася до Северния морски път, Русия не просто предлага на своите партньори активно да използват неговия транзитен потенциал, ще кажа повече: ние каним заинтересованите държави да участват пряко в неговото развитие и сме готови да предоставим надеждна ледоразбиваща навигация, комуникация и доставки", каза Путин.

"От следващата година корабоплаването за товарни кораби от леден клас по цялата дължина на Северния морски път ще стане целогодишно," обеща руският президент.

Путин, който е присъствал на предишни срещи на върха на китайската инициатива "Един пояс, един път", доведе високопоставена делегация от Москва.

Сред участниците в нея са министърът на външните работи Сергей Лавров, който скоро трябва да посети Северна Корея, вицепремиерът Александър Новак, който отговаря за петрола и газа, и вицепремиерът Дмитрий Чернишенко.

В делегацията са включени също говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, икономическият помощник на Кремъл Максим Орешкин, сътрудникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков, министърът на икономиката Максим Решетников и Игор Моргулов, руският посланик в Китай.

Путин обяви Байдън за един от най-опитните политици в света

Путин обяви Байдън за един от най-опитните политици в света

Иска и Байдън, и елитът на САЩ да се научат на уважение