Китайският външен министър Ван И призова в понеделник за прекратяване на огъня по време на среща с Руският външен министър Сергей Лавров, като намекна че великите световни сили трябва да работят за избягване на хуманитарна криза, предава "Ройтерс".

Лавров обсъди конфликта между Израел и Хамас с Ван И в Пекин преди посещението на президента Владимир Путин в Китай.

"Съветът за сигурност на ООН трябва да предприеме действия и великите сили трябва да играят активна роля", каза Ван на Лавров, според китайски стенограма от срещата.

"Наложително е да бъде въведено прекратяване на огъня, двете страни да бъдат върнати на масата за преговори и да бъде създаден спешен хуманитарен коридор, за да се предотврати нова хуманитарна катастрофа."

Русия и Китай, и двете постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, заявиха, че основният въпрос в основата на конфликта е липсата на справедливост за палестинците.

Палестинците искат държава на Западния бряг и Ивицата Газа със столица Източен Йерусалим - цялата територия, превзета от Израел през войната от 1967 г.

Русия осъди насилието както срещу евреи, така и срещу палестинци, но Путин многократно е критикувал Съединените щати за това, което според него е грешен подход, който пренебрегва необходимостта от независима палестинска държава.

"Състоя се задълбочен обмен на мнения по широк кръг международни и регионални въпроси, включително рязко изострената ситуация в Близкия изток", каза руското външно министерство за срещата с Ван.

По време на двустранните разговори Лавров и Ван обсъдиха и военния конфликт в Украйна и усилията за разрешаването му чрез "политически и дипломатически методи", съобщиха от министерството.

"Китай оценява високото уважение и подкрепа на президента Путин за изграждането на инициативата "Един пояс, един път" и приветства продължаващото активно участие на руската страна", каза Ван.

Путин предупреди САЩ: Ако стигнем до война, няма е "специална военна операция"

Путин предупреди САЩ: Ако стигнем до война, няма е "специална военна операция"

Руският президент недоумява как могат да се сравняват конфликтите в Украйна и Близкия изток