Руският президент Владимир Путин във вторник каза, че вълната от насилие между Израел и палестинците показва провала на политиката на САЩ, която според него се е стремяла да монополизира преговорите, като същевременно пренебрегва палестинските интереси, предава "Ройтерс"

"Мисля, че много хора ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток", каза Путин пред гостуващия иракски премиер Мохамед Шиа Ал-Судани.

Путин каза, че Съединените щати са се стремили да "монополизират" международните усилия за изграждане на мир в региона и обвини Вашингтон, че пренебрегва да търси компромиси, които биха били приемливи за всяка страна.

Според Путин, Съединените щати са пренебрегнали интересите на палестинците, включително необходимостта от независима палестинска държава. Палестинците искат държава на Западния бряг и Ивицата Газа със столица Източен Йерусалим - цялата територия, превзета от Израел през войната от 1967 г.

По-рано Кремъл заяви, че поддържа връзка и с двете страни и ще се стреми да играе роля в разрешаването на конфликта между тях.

Кремъл отхвърли думите на Зеленски, че Русия разпалва война в Близкия изток

Кремъл отхвърли думите на Зеленски, че Русия разпалва война в Близкия изток

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че конфликтът е отдавнашен, с много дълбоки корени