Отношенията между Китай и Русия устояха на изпитанието на сложната международна обстановка. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от ТАСС.

Той посочи и че Пекин възнамерява да развива двустранните връзки.

"Светът навлезе в нов период на турбуленция и трансформация. Китайско-руските отношения устояха на изпитанието на бързите промени в международната среда", изтъкна Си Дзинпин в послание към участниците в 10-ия диалог между "Единна Русия" и Китайската комунистическа партия.

Китайският лидер отбеляза, че следващата година двете страни ще отпразнуват 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

"Готови сме да развиваме твърдо двустранните отношения с руската страна в духа на вечно добросъседство и всестранно стратегическо сътрудничество за развитието на двете страни", изтъкна той.

На свой ред руският президент Владимир Путин заяви, че двустранното стратегическо партньорство е на "безпрецедентно високо ниво".

Той отбеляза, че Русия и Китай изпълняват "мащабни проекти" и "координират усилията си за решаване на големи международни проблеми, помагайки за изграждането на по-справедлив и демократичен световен ред".

Китай не дава да му се месят в отношенията с Русия

Китай не дава да му се месят в отношенията с Русия

Пекин и Москва разработили нов тип отношения между големите сили