Газа и Западният бряг в крайна сметка трябва да бъдат "обединени" под нова Палестинска власт. Това отбеляза президентът на САЩ Джо Байдън в публикация за "Вашингтон пост".

Тезите на Джо Байдън за мир в Близкия изток са в контекста на въпросите около бъдещето на региона, след като Израел постигне целта си да смаже въоръжената групировка Хамас.

"Докато се стремим към мир, Газа и Западният бряг трябва да се обединят отново под една структура на управление, в крайна сметка под съживена Палестинска власт, тъй като всички ние работим за решението с две държави", пише Байдън в материала, публикуван във "Вашингтон пост".

Най-големият съюзник на Израел Вашингтон даде пълната си подкрепа за отговора на страната на ударната атака от 7 октомври на Хамас, която остави 1200 жертви, предимно цивилни. Около 240 души са взети за заложници.

Но тъй като броят на загиналите от израелската военна кампания в Газа продължава да нараства - до 12 300 души, включително повече от 5000 деца, според правителството на Хамас - Съединените щати изразиха загриженост относно начина на ударите и повдигнаха въпроси относно дългосрочното бъдеще на територията, след като Хамас бъде победен.

"Решението за две държави е единственият начин да се гарантира дългосрочната сигурност както на израелския, така и на палестинския народ. Въпреки че в момента може да изглежда, че бъдещето никога не е било по-далеч, тази криза го направи по-наложително от всякога", пише Джо Байдън.

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на "Хамас"?

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на "Хамас"?

Световните и регионалните сили, заедно с ООН, нищят въпроса в Бахрейн на Диалога в Манама

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не отхвърли плана на Байдън, но каза, че палестинската власт "в сегашната си форма не е в състояние да поеме отговорност за Газа".

Палестинският президент Махмуд Абас не е осъдил нападението на Хамас и неговите висши министри го празнуват, каза Нетаняху.

"Не можем да имаме гражданска власт в Газа, която подкрепя терора, насърчава терора, плаща за терор и учи на терор", каза той на пресконференция.

Междувременно Абас призова Байдън да използва своето "значително влияние" върху Израел "за да се намеси незабавно, за да... спре тази хуманитарна катастрофа, този геноцид срещу нашите невинни хора".

В писмото си Байдън също заплаши със санкции срещу заселниците, които извършват насилие срещу палестинци на Западния бряг на фона на конфликта в Газа.

Възстановиха комуникациите в ивицата Газа

Възстановиха комуникациите в ивицата Газа

Те бяха прекъснат през октомври

"Бях категоричен пред израелските лидери, че екстремисткото насилие срещу палестинците на Западния бряг трябва да спре и че тези, които извършват насилието, трябва да бъдат подведени под отговорност", припомни президентът на САЩ.

"Съединените щати са готови да предприемат собствени стъпки, включително издаване на визови забрани срещу екстремисти, атакуващи цивилни на Западния бряг", обобщи Джо Байдън.