Испанският премиер Педро Санчес заяви в събота, че ще предложи испанският парламент да признае палестинска държава, съобщава АП.

"Ще предложа Испания да признае палестинската държава, каза Санчес. Правя това от морално убеждение, за справедлива кауза и защото това е единственият начин двете държави, Израел и Палестина, да живеят заедно в мир.

Санчес каза, че позицията му относно конфликта в ивицата Газа е много подобна на подкрепата на страната му за Украйна след началото на войната преди повече от две години.

Той подчерта, че Испания изисква "зачитане на международното право от Русия и от Израел, за прекратяване на насилието, признаване на две държави и хуманитарна помощ да стигне до Газа".

Санчес добави гласа си към други европейски лидери и правителствени служители, които казаха, че биха могли да подкрепят решение за две държави в Близкия изток, докато международното разочарование нараства от действията на Израел в палестинските територии.

Неговите коментари на конференция за правата на човека в град Билбао идват, когато пратките с помощ се насочват към Газа на фона на хуманитарната криза и новото международно желание да работи за заобикаляне на израелските ограничения.

Макрон: Признаването на Палестинска държава не е табу за Франция

Макрон: Признаването на Палестинска държава не е табу за Франция

Позиция на Елисейския дворец

Припомняме, че през февруари френският президент Еманюел Макрон заяви по време на съвместна пресконференция с краля на Йордания Абдула II в Париж, че признаването на Палестинска държава "не е табу за Франция", като това беше първият му подобен коментар от началото на войната в Газа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху по-рано отхвърли идеята за Палестинска държава, след като медиите съобщиха, че САЩ и малка група арабски държави работят по цялостен мирен план, включващ график за създаването на такава държава.

"Вашингтон пост" съобщи през февруари, че администрацията на президента Джо Байдън и малка група арабски държави разработват цялостен план за дългосрочен мир между Израел и палестинците.

Саудитска Арабия изключва дипломатически отношения с Израел без независима палестинска държава

Саудитска Арабия изключва дипломатически отношения с Израел без независима палестинска държава

Рияд запазва твърдата си позиция по палестинския въпрос

Той включвал твърд график за създаването на Палестинска държава.

Пет месеца минаха, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки 250 други за заложници. Израелската армия нанесе удар на територията, убивайки повече от 30 000 палестинци, според Министерството на здравеопазването в Газа.