Саудитска Арабия заяви пред САЩ, че няма да поддържа дипломатически отношения с Израел, освен ако не бъде призната независима палестинска държава на границите от 1967 г. с Източен Йерусалим и израелската "агресия" в ивицата Газа не спре. Това посочват от саудитското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

Вчера говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че администрацията на Джо Байдън е получила положителна обратна връзка за това, че Саудитска Арабия и Израел са готови да продължат да водят дискусии за нормализиране на отношенията.

Кралството излезе с изявлението, за да потвърди твърдата си позиция пред Вашингтон по палестинския въпрос предвид коментарите, приписвани на Кърби, уточниха от саудитското министерство.

"Хамас" предлага 135-дневно примирие в три фази в Газа

"Хамас" предлага 135-дневно примирие в три фази в Газа

Палестинската групировка очаква то да доведе до край на войната

Идеята Израел и Саудитска Арабия да официализират отношенията си, се обсъжда, откакто Рияд даде негласното си съгласие съседите му от Персийския залив - Обединените арабски емирства и Бахрейн - да установят връзки с Израел през 2020 г.

През октомври Рияд отложи месеци водена от САЩ дипломация, целяща да накара Саудитска Арабия да нормализира си отношенията с Израел и да признае страната за първи път, заради нарастващия гняв на арабите вследствие на войната в Газа.

Досега израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който през голяма част от политическата си кариера се е противопоставял на палестинската държавност, отхвърляше категорично всички американски и арабски опити за установяване на палестинска държава, след като войната в Газа приключи.

Саудитска Арабия се разбърза за споразумение за отбрана със САЩ

Саудитска Арабия се разбърза за споразумение за отбрана със САЩ

Рияд се надява да сключи пакта преди президентските избори в САЩ

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като екстремисти от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници на 7 октомври.

Министерството на здравеопазването в Газа посочва, че най-малко 27 585 палестинци са били убити във военната кампания на Израел, като опасенията са, че още хиляди други са погребани под развалините.

Единствената пауза в боевете досега - в края на ноември, продължи само седмица.

Саудитска Арабия готова да признае Израел, ако се реши палестинския въпрос

Саудитска Арабия готова да признае Израел, ако се реши палестинския въпрос

Принц Фейсал каза че работи със САЩ за мирно решение на конфликта Израел-Хамас