"Хамас" предлага план за прекратяване на огъня в ивицата Газа за четири месеца и половина, което ще доведе до края на войната, съобщава "Ройтерс".

Планът е в отговор на предложение, изпратено миналата седмица от катарски и египетски посредници и подкрепено от Съединените щати и Израел.

Според проектодокумент контрапредложението на "Хамас" предвижда три фази, всяка с продължителност от 45 дни.

Предложението предвижда екстремистите да разменят останалите израелски заложници, които заловиха на 7 октомври, за палестински затворници. Възстановяването на Газа ще започне, израелските сили ще се изтеглят напълно, а телата и тленните останки ще бъдат разменени.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна през нощта в Израел, след като се срещна с лидерите на посредническите страни Катар и Египет. Това бе най-сериозният дипломатически натиск във войната досега, насочен към постигане на удължено примирие.

Според контрапредложението на "Хамас" всички израелски жени заложници, мъже под 19-годишна възраст, възрастни и болни ще бъдат освободени през първата 45-дневна фаза в замяна на освобождаването на палестински жени и деца от израелските затвори.

"Хамас" предал отговора си за предлаганата пауза в сраженията в Газа

"Хамас" предал отговора си за предлаганата пауза в сраженията в Газа

Целта е да се разменят заложници за затворници

Останалите мъже заложници ще бъдат освободени по време на втората фаза, а телата ще бъдат разменени през третата фаза. До края на третата фаза палестинската групировка очаква страните да постигнат споразумение за прекратяване на войната.

В допълнение към предложението "Хамас" посочва, че желае освобождаването на 1500 затворници, една трета от които иска да избере от списъка с палестинци, осъдени на доживотен затвор от Израел.

Предвижда се примирието да увеличи и доставките на хранителни продукти и друг вид помощ за отчаяните цивилни в Газа, които са изправени пред глад и остър недостиг на основни консумативи.

"Хамас" прекратява огъня само при обещание на Израел да спре войната

"Хамас" прекратява огъня само при обещание на Израел да спре войната

Палестинската групировка обмисля първото конкретно предложение за продължително примирие в Газа

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като екстремисти от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници на 7 октомври.

Министерството на здравеопазването в Газа посочва, че най-малко 27 585 палестинци са били убити във военната кампания на Израел, като опасенията са, че още хиляди други са погребани под развалините.

Единствената пауза в боевете досега - в края на ноември, продължи само седмица.