Саудитска Арабия замразява подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на отношенията си с Израел. Това разкриха пред "Ройтерс" два източника, запознати с намеренията на Рияд.

Това е сигнал за бързо преосмисляне от страна на Саудитска Арабия на външнополитическите си приоритети на фона на ескалиращата война между Израел и палестинската групировка "Хамас".

Конфликтът тласна кралството и към ангажимент с Иран. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман проведе първи телефонен разговор с иранския президент Ебрахим Раиси, докато Рияд се опитва да предотврати разрастване на насилието в региона.

Двата източника посочиха, че ще има забавяне на подкрепяните от САЩ преговори за нормализиране на отношенията с Израел, което е ключова стъпка за кралството да си осигури в замяна от САЩ ценен пакт за отбрана.

Иран и Саудитска Арабия против "военните престъпления срещу Палестина"

Иран и Саудитска Арабия против "военните престъпления срещу Палестина"

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман разговарят за първи път от възстановяването на връзките между страните им

Подкрепяната от Иран групировка "Хамас" предизвика война на 7 октомври, като предприе опустошителна атака срещу Израел. Както израелските, така и саудитските лидери обаче увериха, че се движат стабилно към Саудитска Арабия - родното място на исляма и дом на неговите две най-свещени места. По-рано запознати с въпроса източници съобщиха, че страната няма да позволи конфликтът да осуети стремежа ѝ към споразумение за отбрана със САЩ, дори ако Израел не предложи значителни отстъпки на палестинците.

Подход, който оставя палестинците настрана, обаче би разгневил арабите в региона, тъй като арабските медии излъчват кадри на палестинци, убити при израелски ответни въздушни удари.

Бойци на "Хамас" убиха над 1300 израелци при атаката си на 7 октомври, а повече от 1500 загинаха до петък при продължаващите ответни удари на Израел срещу Газа.

Според един от източниците, запознати с намеренията на Рияд, засега преговорите не могат да бъдат продължени и въпросът за израелските отстъпки спрямо палестинците ще трябва да бъде по-голям приоритет при подновяването на дискусиите - знак, че Рияд все пак не се е отказал от идеята.

Саудитска Арабия намекна за затопляне на връзките с Израел

Саудитска Арабия намекна за затопляне на връзките с Израел

Палестинският въпрос е ключов