Екстремистите от "Хамас" вероятно са планирали смъртоносната си атака в Южен Израел повече от година. Това стана ясно от документи, видени от "Скай нюз".

Твърди се, че осем страници, обозначени с гриф за сигурност "Строго секретно", са били открити върху телата на бойци в зоната на бойните действия.

Предната корица на пакета документи е с дата "октомври 2022 г.". Това може да означава, че плановете за нападението са били разработени поне 12 месеца предварително.

Твърди се, че документите, написани на арабски език, са били открити от израелски войници и екипи на Спешна помощ.

Съгласно написаното бойци на "Хамас" са планирали да атакуват цивилно население и да вземат заложници.

Експерти от "Хамас" уточниха, че въпреки че е трудно откритите документи да се потвърдят с пълна увереност, те вероятно са истински.

В документите се съдържа военен план за нападение на Мефалсим - кибуц близо до Газа. Планът обаче така и не се е осъществил, тъй като екстремистите бяха отблъснати от местните сили и се смята, че никой в ​​кибуца не е бил убит.

Израелските сили водят бой в Дженин на Западния бряг, Газа е под обстрел

Израелските сили водят бой в Дженин на Западния бряг, Газа е под обстрел

Ударени са цели на Хизбула

Възможността плановете на "Хамас" да са били в напреднал етап на подготовка още през октомври миналата година, е определено като "много сериозен" провал на израелското разузнаване.

Джо Трузман, анализатор във Фондацията за отбрана и демокрации Long War Journal, заяви, че "е малко вероятно подготовката на този тип операция да отнеме само няколко месеца".

"С броя на замесените въоръжени групировки е трудно да се каже как израелската разузнавателна общност е пропуснала това. Смятам, че Израел очаква подобна атака от Хизбула на север, но не и от палестински групи в Газа", отбеляза той.

Един от документите е озаглавен "Мисия Кибуц Мефалсим" и очертава структурата на изпратения екип, състоящ се от "командир и два отряда от по петима души".

В друг документ се описват планове за "вземане на войници и цивилни като заложници, след което се водят преговори за тях".

Подробно са изложени и прогнозите за времето, което ще е необходимо на израелските подкрепления да пристигнат, като се предупреждава, че войските, разположени наблизо, могат да пристигнат в кибуца "в рамките на 3-5 минути".

Хамас целенасочено са атакували цивилни и деца в кибуца Кфар Саад

Хамас целенасочено са атакували цивилни и деца в кибуца Кфар Саад

Нови документи за палестинските екстремисти

На първата страница на документа фигурира и емблемата, използвана от въоръженото крило на "Хамас" - бригадите "Ал Касам".

Палестинското движение "Хамас" предприе най-голямата си атака срещу Израел от години, като изстреля поредица ракети от ивицата Газа и изпрати бойци през границата.

На свой ред Израел отвърна, нанасяйки удари срещу цели на "Хамас" в Газа. Израелските медии съобщават за престрелки между палестински бойци и силите за сигурност в Южен Израел.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи "Хамас", като предупреди, че ожесточената бомбардировка на Газа е "само началото" на отговора на страната му на атаките от "Хамас" миналата седмица.

Заплахата му дойде в момент, когато хиляди палестинци избягаха в южната част на Газа в търсене на убежище, след като Израел ги предупреди да се евакуират преди възможна наземна офанзива в Газа, където броят на жертвите от израелските въздушни удари нарасна до поне 1900 души.

Политиците от Хамас не знаели за кървавите планове на своите военни

Политиците от Хамас не знаели за кървавите планове на своите военни

Разцепление сред палестинците