Израелските военни призоваха всички цивилни от северната част на ивицата Газа, повече от 1 милион души, да се преместят на юг в рамките на 24 часа.

Апелът идва преди очакваното сухопътно нахлуване, след като Израел натрупа танкове близо до ивицата Газа, предаде Reuters.

"Сега е време за война", каза министърът на отбраната Йоав Галант в четвъртък, докато израелските военни самолети продължават да нанасят удари по Газа в отговор на най-смъртоносната атака на палестински екстремисти в 75-годишната история на конфликта.

Израелската армия обяви, че ще оперира "значително" в град Газа през следващите дни и цивилните ще могат да се завърнат само когато бъде направено друго съобщение.

Според Организацията на обединените нации (ООН) е невъзможно такова движение да се осъществи "без опустошителни хуманитарни последици".

"ООН силно призовава всяка подобна заповед, ако бъде потвърдена, то тя да бъде отменена. Трябва да се избегне евентуалната бедствена ситуация", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик в изявление.

Иран обвини Израел в "геноцид" и нарушаване на международни договори

Иран обвини Израел в "геноцид" и нарушаване на международни договори

Според иранския президент пълната блокада нарушава всички съществуващи международни договори

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан определи отговора на Организацията като "срамен".

Представител на "Хамас" каза, че предупреждението за отношенията с Газа е "фалшива пропаганда" и призова гражданите да не се поддават на това.

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка "Хамас", която ръководи атаките в събота, но наземна инвазия в Газа представлява сериозен риск, тъй като "Хамас" държи десетки заложници, отвлечени при нападението в събота.

Обществената телевизия Kan каза, че броят на израелските жертви е нараснал до над 1300. Властите в Газа съобщиха, че повече от 1500 палестинци са били убити.

Припомняме, Израел постави Газа, където живеят 2,3 милиона души, под пълна обсада.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) каза, че горивото, захранващо генераторите за спешни случаи в болниците в Газа, може да се изчерпи в рамките на часове, а Световната хранителна програма на ООН (WFP) предупреди, че храната и прясната вода намаляват опасно.

Газа остава и без гориво до часове, генераторите в болниците спират

Газа остава и без гориво до часове, генераторите в болниците спират

Червеният кръст обезпокоен за доставката на помощи и лекарства