Блокираната ивица Газа все още има малко гориво за работа на генераторите, включително в болниците, но то може да свърши след часове, каза регионалният директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Фабрицио Карбони, като предупреди, че е твърде опасно да се пренасят помощи из анклава, предава Ройтерс.

Израел отговори на смъртоносната изненадваща атака в събота от бойци на Хамас, като постави Газа, където живеят 2,3 милиона души, под пълна обсада и стартира най-мощната бомбардировка в 75-годишната история на израелско-палестинския конфликт.

"Доколкото знаем все още има гориво - но вероятно само за няколко часа - за да могат генераторите да работят, включително в болниците", каза Карбони, регионален директор на Международния комитет на Червения кръст(МКЧК).

Карбони каза в по-късно интервю, че запасите от помощи и лекарства, с които разполага МКЧК в Газа са блокирани поради непрекъснатите въздушни удари. "Все още имаме запаси в Газа. Проблемът е, че не можем да ги доставяме."

Продължават разговори с всички страни, включително Египет, за отваряне на хуманитарен коридор, като главният вариант, който се разглежда, е преминаването през ГКПП Рафах между Газа и Синайския полуостров в Египет, каза той.

"С доставките, които имаме в Газа, няма да можем да поддържаме цивилното население много дълго. Ето защо трябва да можем да доставяме помощи отвън", каза той.

По-голямата част от населението на Газа няма ток и вода, а израелските удари продължават и нарастват страховете от възможна сухопътна инвазия.

Запитан дали МКЧК се подготвя за този сценарий, Карбони каза: "Подготвяме се, да, за най-лошото. Сега най-лошото в региона няма граници, така че е трудно".

Екипите на МКЧК предварително разполагат персонал и запаси в стратегически центрове близо до Газа като част от подготовката си, добави той.

Израел каза, че няма да има хуманитарни изключения от неговата обсада, докато не бъдат освободени всички заложници, заловени от бойци на "Хамас" по време на атаките през уикенда. Атаките бяха най-смъртоносните срещу еврейски цивилни от Втората световна война и общественото радио "Кан" съобщи, че броят на жертвите е над 1300.

МКЧК, безпристрастен хуманитарен орган, който посещава военнопленници и задържани и понякога улеснява тяхното освобождаване, каза по-рано, че е в пряк контакт както с "Хамас", така и с израелски служители относно заложниците, но отказа да даде подробности.

Експерти на ООН: Израелските удари по Газа са "колективно наказание"

Експерти на ООН: Израелските удари по Газа са "колективно наказание"

Те обръщат внимание на продължаващата 16-та година обсада на ивицата Газа