Група от независими експерти на ООН осъдиха насилието срещу цивилни в Израел и изразиха съжаление, че репресивните удари срещу Газа се равняват на "колективно наказание", цитира думите им Ройтерс.

Докато осъждат "ужасяващите престъпления, извършени от Хамас", експертите заявиха , че Израел е прибягнал до "безразборни военни атаки срещу вече изтощения палестински народ в Газа".

"Те са живели под незаконна блокада в продължение на 16 години и вече са преминали през пет големи брутални войни, които остават незабелязани", се казва в изявление на групата, която включва няколко специални докладчици на ООН.

"Това е равносилно на колективно наказание. Няма оправдание за насилие, което е насочено безразборно към невинни цивилни, независимо дали от "Хамас" или израелските сили. Това е абсолютно забранено от международното право и се равнява на военно престъпление."

Припомняме, че израелският министър на енергетиката Израел Кац каза, че докато бойците на Хамас не освободят жителите, взети за заложници при атаката през уикенда, Израел няма да вдигне блокадата на ивицата Газа.

Арабската лига настоя Израел да вдигне блокадата на Газа

Арабската лига настоя Израел да вдигне блокадата на Газа

На извънредна среща бе припомнено, че има задължения към палестинците