Арабската лига настоява за вдигане на блокадата на ивицата Газа, съобщава "Ройтерс". Това стана ясно след проведената в сряда извънредна среща заради конфликта Израел-Палестина. 

Арабските външни министри приключиха срещата в Кайро, Египет, като потвърдиха значението на изпълнението на задълженията на Израел по международното право за палестинците.

Заместник-секретарят на Арабската лига каза, че "потвърждаваме значението на възобновяването на мирния процес и започването на сериозни преговори между Организацията за освобождение на Палестина и Израел".

Арабската лига се събира извънредно заради конфликта Израел-Палестина

Арабската лига се събира извънредно заради конфликта Израел-Палестина

Срещата ще се състои в сряда

Припомняме, че извънредната среща бе свикана по искане на Палестина.

В събота "Хамас" стартира офанзива срещу ивицата Газа, при което загинаха най-малко 1200 души, най-смъртоносната атака на палестински бойци в историята на Израел.

 Израел от своя страна обяви състояние на война и отвърна на удара. Израел отговори с масирана бомбардировка на Газа, която отне живота на 1055 души, а израелската армия разположи хиляди войници около анклава на фона на нарастващите очаквания, че ще започне наземна операция, за да унищожи "Хамас".

ЕС пък спря финансирането си за Палестина.

САЩ: Иран вероятно намесен в атаките, Египет предупредил Израел

САЩ: Иран вероятно намесен в атаките, Египет предупредил Израел

Но тези данни все още се проверяват, уточни Вашингтон