Иран вероятно е знаел, че палестинската въоръжена групировка Хамас планира операции срещу Израел, но Вашингтон засега няма информация, че Техеран е ръководил или организирал опустошителната атака от въоръжени лица на "Хамас". Това съобщава "Ройтерс", като цитира свой източник, американски официален представител.

Служителят, пожелал анонимност, каза, че САЩ ще проучат допълнителни разузнавателни данни. Но и предупреди, че е рано да се правят окончателни заключения.

Израел е бил предупреден от Египет за потенциално насилие три дни преди смъртоносната трансгранична атака на "Хамас". Това съобщава АФП, като цитира председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече определи тези съобщения като "абсолютно неверни".

Според местни медии Израел е бил предупреден за атаката

Според местни медии Израел е бил предупреден за атаката

Кабинетът на израелския премиер отрече публикацията, наричайки я "неправилна и погрешна" и дори "лъжа".

Израелските разузнавателни служби са под лупа за неуспеха им да предотвратят най-смъртоносното нападение от палестински екстремисти в 75-годишната история на Израел.

"Знаем, че Египет е предупредил израелците три дни преди това, че подобно събитие може да се случи, каза Маккол пред репортери след брифинг на разузнаването при закрити врата в сряда за депутати относно кризата в Близкия изток. Не искам да навлизам твърде много в класификация, но беше дадено предупреждение, добави републиканецът от Тексас. Мисля, че въпросът е на какво ниво.

Припомняме, че Иран веднага бе намесен във връзка с нападенията. Това бе и една от малкото страни, които не осъдиха "Хамас".

Иран не е участвал в нападението на групировката "Хамас" срещу Израел. Това подчерта върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей. 

Той обаче приветства "непоправимото" военно и разузнавателно поражение на Израел.

В първата си телевизионна реч след нападението Хаменей заяви, че "целуваме ръцете на онези, които са планирали атаката срещу ционисткия режим".

"Това разрушително земетресение унищожи някои критични структури (в Израел), които няма да бъдат поправени лесно... Действията на самия ционистки режим са виновни за това бедствие", изтъкна иранският лидер.

Иран в ООН отрече участие в нападението на Израел

Иран в ООН отрече участие в нападението на Израел

Иран обаче веднага приветства атаките

Иран отдавна подкрепя групировката "Хамас", която контролира ивицата Газа и отхвърля правото на Израел да съществува.