Иран не е участвал в нападението на групировката "Хамас" срещу Израел. Това подчерта върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче приветства "непоправимото" военно и разузнавателно поражение на Израел.

В първата си телевизионна реч след нападението Хаменей заяви, че "целуваме ръцете на онези, които са планирали атаката срещу ционисткия режим".

"Това разрушително земетресение унищожи някои критични структури (в Израел), които няма да бъдат поправени лесно... Действията на самия ционистки режим са виновни за това бедствие", изтъкна иранският лидер.

САЩ предупреждават Иран да не се намесва в конфликта в Израел

САЩ предупреждават Иран да не се намесва в конфликта в Израел

"Хамас" отрича Техеран да е бил уведомен предварително за атаката

Иран отдавна подкрепя групировката "Хамас", която контролира ивицата Газа и отхвърля правото на Израел да съществува.

По-рано днес Израел обяви, че си е възвърнал контрола над границата с Газа и залага мини там, където екстремистите събориха оградата по време на кървавото си нападение преди дни, след поредната нощ на безмилостни израелски въздушни удари срещу анклава.

Съединените щати заявиха, че Иран е съучастник в нападението на "Хамас" срещу Израел, но не разполагат с разузнавателна информация или доказателства, сочещи прякото му участие в атаката.

Днес най-високопоставеният генерал на САЩ предупреди Иран да не се намесва в кризата в Израел.

На свой ред представителят на "Хамас" в Ливан Али Барака увери, че Иран не е бил уведомен предварително за изненадващата атака на палестинската групировка срещу Израел.

Иран в ООН отрече участие в нападението на Израел

Иран в ООН отрече участие в нападението на Израел

Иран обаче веднага приветства атаките