Атаките на радикалната палестинска групировка "Хамас" срещу Израел, които започнаха в събота сутринта, са били планирани седмици предварително с помощта на ирански служители по сигурността.

Това съобщава The Wall Street Journal (WSJ), като цитира високопоставени членове на "Хамас" и ливанската проиранска групировка "Хизбула". 

Иранските официални лица са "дали зелена светлина" за атаките по време на среща между тях и Хамас в Бейрут миналата седмица, след като са работили по тях от август насам.

Планирани са били атаки по въздух, суша и море. Офицери от Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран също присъствали на срещите в Бейрут.

Иран подкрепя правото на палестинците за самоотбрана

Иран подкрепя правото на палестинците за самоотбрана

Президентът на Иран Ебрахим Раиси разговаря с лидерите на "Хамас" и "Ислямски джихад"

Припомняме, че Иран веднага приветства атаките и се обяви за правото на палестинците на самоотбрана. 

Това заяви в неделя президентът на Иран Ебрахим Раиси. Той настоя, че Израел трябва да бъде държан отговорен за застрашаването на региона - ден, след като "Хамас" нападна Израел.

Израел обяви, че подозира участие на Иран за атаката. Това е война, ние сме нападнати, коментира по-рано Наама Леви, заместник-ръководител на Мисията на Израел в България. Светът трябва да се събуди и трябва да осъзнае, че сме изправени пред терористи, които искат да избиват евреи и израелци, допълни тя. Иран е злото, което се опитва да унищожи Израел, заподозря Леви. Иран определено е зад това нападение, но Израел ще победи, смята дипломатът.

Лидерът на Иран: Нормализирането на отношенията с Израел е „залагане на губещ кон“

Лидерът на Иран: Нормализирането на отношенията с Израел е „залагане на губещ кон“

Според Иран израелско-саудитската нормализация би преначертала драстично Близкия изток