Изявления относно влошаващата се ситуация в Израел и Ивицата Газа се публикуват от политици и официални лица по целия свят. Някои страни изразяват подкрепа за Израел, докато други призовават за сдържаност. Иран се обяви в подкрепа на бойците на "Хамас", съобщава Би Би Си.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обади на премиера Бенямин Нетаняху и каза, че САЩ подкрепят правото на Израел на самоотбрана.

Нетаняху благодари на американския президент Байдън за неговата подкрепа и каза, че Израел се нуждае от военна операция, за да спечели.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон "недвусмислено осъжда ужасяващите атаки на терористите от Хамас срещу Израел".

"Никога няма оправдание за тероризма. Ние сме солидарни с правителството и народа на Израел и изразяваме нашите съболезнования на израелците, убити при тези атаки", написа той в официалния си Twitter.

САЩ ще останат в тесен контакт с израелските партньори, каза Блинкън.

Френският президент Еманюел Макрон изрази в медийната платформа Х своята подкрепа за Израел, солидарност с жертвите, техните семейства и близки и "категорично осъди терористичните атаки срещу Израел".

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова за незабавното освобождаване на заложниците, за които се твърди, че са заловени и отведени в Газа по време на атаката. "Това е нарушение на международното право. Заложниците трябва да бъдат освободени незабавно", написа той в Х.

Борел също заяви, че атаката на "Хамас" не само "причинява дълбоко страдание на израелския народ", но също така "увеличава напрежението и подкопава палестинските интереси".

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че страната му "недвусмислено осъжда ужасяващата атака на Хамас срещу израелски цивилни".

"Обединеното кралство винаги ще подкрепя правото на Израел на самоотбрана", написа той.

Британският премиер Риши Сунак на свой ред каза, че е в контакт с израелските власти. Атаката на Хамас срещу Израел беше осъдена и от външните министри на Швеция и Испания.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова израелци и палестинци към сдържаност.

"Призоваваме страните да действат сдържано в светлината на събитията в Израел тази сутрин и да избягват необмислени стъпки, които биха могли да доведат до ескалация на напрежението", цитира думите му Анадолската агенция. В същото време, както съобщава агенцията, Ердоган заяви, че е "против всякакви атаки срещу джамията Ал-Акса". "Хамас" нарече операцията си "Потоп Ал-Акса", обвинявайки Израел, че е окупирал и нахлул в джамията на Храмовия хълм в Йерусалим.

Саудитска Арабия също реагира сдържано на събитията в Израел. Саудитското външно министерство призова и двете страни да спрат кръвопролитията.

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани. Това заявява президентът Румен Радев в позиция във връзка с ескалацията на напрежението след днешното нападение срещу Израел.

Българският държавен глава изразява твърдата подкрепа на страната ни и солидарност с Израел в този труден момент.

Българският премиер Николай Денков също осъди "терористичните атаки на "Хамас".

"Категорично осъждам терористичните атаки на "Хамас" над Израел и насилието над невинните израелски граждани. Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми," се казва в изявлението на премиера.

С възмущение и гняв осъждаме терористичното посегателството на Хамас срещу хората на Израел. Изразяваме дълбоката си съпричастност към израелския народ и държава. Уродливото лице на тероризма за пореден път ни показа колко важен и неотменим е цивилизационният ни избор и последователността ни в следването на евроатлантическите ценности, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Русия изразява най-сериозната си загриженост от рязкото изостряне на израелско-палестинския конфликт, заяви в събота говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Призоваваме палестинската и израелската страна да приложат незабавно прекратяване на огъня, да се откажат от насилието, да упражнят необходимата сдържаност и да установят, с помощта на международната общност, процес на преговори, насочен към установяване на всеобхватен, траен и дългоочакван мир в Близкия изток", каза тя в изявление.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува пост в канала си в Telegram, в която по доста неформален начин критикува политиката на САЩ в Близкия изток.

"Избухването на боевете между "Хамас" и Израел на 50-ата годишнина от началото на войната Йом Кипур е събитие, което можеше да се очаква. Ето с какво трябваше да се занимават Вашингтон и неговите съюзници. Конфликтът между Израел и Палестина продължава от десетилетия. И САЩ са ключов играч там", написа бившият руски президент.

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа
Обновена

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа

Около 300 души са загинали, а ранените са около 1600

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в неделя, за да обсъди последните събития.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди атаката на Хамас и призова "всички дипломатически усилия за избягване на по-широк пожар, каза в изявление говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Генералният секретар е дълбоко загрижен за цивилното население и настоява за максимална сдържаност. Цивилните трябва да бъдат уважавани и защитавани в съответствие с международното хуманитарно право по всяко време", каза Дюжарик.

Tалибаните са поискали от Иран пропуск към Израел, за да помогнат на Хамас да продължи терора си срещу еврейската държава, според множество чуждестранни медии. Твърди се, че талибаните са поискали пропуск за "завладяване на Йерусалим", ако Иран, Йордания и Ирак желаят да подкрепят техните войски.

Иранските власти очаквано отпразнуваха нападението срещу стария противник Израел.

В Иран старши съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменей изрази подкрепа за атаката, наричайки я "горда операция".

"Ние подкрепяме тази операция", каза Яхя Рахим Сафави, цитиран от агенция ISNA. Сафави подкрепяше палестинските бойци "до освобождаването на Палестина и Йерусалим". В парламента депутатите скандираха "Долу Израел", "Долу Америка" и "Добре дошла Палестина", според видео, публикувано от информационната агенция Tasnim.

Мощната ливанска групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, похвали Хамас за това, което нарече "героична операция".