Израелските войски са възвърнали контрола над всички градове, граничещи с ивицата Газа, които бяха нападнати от терористите на "Хамас"през уикенда, каза говорител на израелската армия в понеделник, цитиран от "Политико".

"Ние контролираме селищата", каза Даниел Хагари, говорител на Израелските отбранителни сили (IDF), в изявление, но предупреди, че бойците на "Хамас" може все още да присъстват в района.

В отговор на масивната атака на "Хамас" , която започна в събота сутринта с терористи, които нахлуха от Газа, за да убиват и отвличат стотици цивилни, израелските сили отвърнаха с мощна сила, като се бориха с екстремистите на няколко места и нанесоха въздушни удари по Газа.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза в понеделник, че е наредил "пълна обсада" на ивицата Газа в отговор на офанзивата на "Хамас", според съобщения в местните медии. Израелският министър на енергетиката и инфраструктурата Израел Кац също каза, че нарежда водоснабдяването на Газа да бъде "незабавно прекъснато".

"Няма да има електричество, храна, гориво, всичко е затворено", каза Галант.

Израелската армия е мобилизирала 300 000 резервисти - близо две трети от войниците на непълно работно време в страната, на които израелските отбранителни сили силно разчитат - през последните два дни, добави говорителят на IDF Хагари.

"Хамас" е убил повече от 700 души и е ранил повече от 2000 от израелска страна по време на своето нахлуване - най-големият брой загуби, понесени от Израел от войната Йом Кипур през 1973 г.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща "могъщо отмъщение" за атаката и правителството на Израел официално обяви война срещу "Хамас", започвайки мощна контраофанзива.

Израелските военновъздушни сили заявиха, че са атакували няколко "стратегически центъра" в понеделник, включително склад за оръжия, оперативен щаб и вход към подземен тунел в Газа. Към понеделник израелските военни са ударили повече от 1000 цели в ивицата Газа.

Офанзивата на "Хамас" продължи и в понеделник със съобщения за кацане на ракети близо до международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив и предупредителни сирени в Тел Авив и Йерусалим.

Междувременно международната общност осъди бруталната атака на "Хамас". В понеделник Австрия заяви, че е спряла помощта за палестинците, докато Германия заяви, че в момента не се изплаща помощ, но че ще преразгледа обещаните си дарения.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че външните министри на ЕС ще проведат извънредна среща във вторник, за да обсъдят развитието в региона.

Как "Хамас" изненада Израел

Как "Хамас" изненада Израел

Западни анализатори и източници близо до "Xамас" обсъждат стратегията и обхвата на атаката срещу Израел