Израел е атакувал "над 500 стратегически цели на терористични организации в ивицата Газа" през тази нощ, съобщава "Франс прес".

Предполага се, че поразените цели принадлежат на въоръжените групировки "Хамас" и "Ислямски джихад".

Израелските отбранителни сили (ИОС) уточняват, че в офанзивата си са използвали изтребители и друг вид самолети, както и хеликоптери и артилерия.

Говорителят на ИОС контраадмирал Даниел Хагари посочи, че сраженията се водят в шест града в Южен Израел. По негови данни израелската армия е ликвидирала 425 палестински "терористи" в ивицата Газа и "още стотици на израелска територия".

Израел пред Съвета за сигурност: Няма да преговаряме с "Хамас"

Израел пред Съвета за сигурност: Няма да преговаряме с "Хамас"

Това са военни престъпления, крещящи документирани военни престъпления", каза Ердан преди закритото заседание

Напрежението в Близкия изток рязко нарасна, след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа.

Израел обяви "състояние на война" официално и подготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че е време да се "заличи терористичната инфраструктура на "Хамас".

САЩ изпратиха военна помощ, а редица световни лидери осъдиха насилието.

На свой ред Иран веднага приветства атаките и се обяви за правото на палестинците на самоотбрана.

Wall Street Journal съобщи, че именно ирански чиновници са дали зелена светлина за началото на нападението над Израел. Впоследствие обаче Техеран отхвърли тези обвинения.

Израел официално обяви състояние на война

Израел официално обяви състояние на война

Общият брой загинали е близо 1000 души