Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан в неделя обвини палестинската ислямистка групировка "Хамас" във военни престъпления след нападението в Израел. По думите му, време е да се "заличи терористичната инфраструктура на "Хамас", като същевременно се продължава преговорите за нормализиране със Саудитска Арабия, съобщава "Ройтерс".

"Това са военни престъпления, крещящи документирани военни престъпления, каза Ердан преди закритото заседание на 15-членния Съвет за сигурност на ООН по повод войната в Израел. Ерата на разсъжденията относно тези диваци приключи, каза той пред репортери. Сега е моментът да заличим терористичната инфраструктура, да я изтрием напълно, така че никога повече да не се извършват подобни ужаси".

"Израел продължава да казва: блокадата и многократните атаки срещу Газа имат за цел да унищожат военния капацитет на "Хамас" и да осигурят сигурност, неговата блокада и атаки не постигнаха нито едно от двете", каза палестинският посланик в ООН Рияд Мансур пред репортери преди заседанието на Съвета за сигурност. Когато Израел се опитва да оправдае още едно нападение със същата погрешна предпоставка, никой не трябва да казва или прави нищо, за да го насърчи да тръгне по този път", каза той.

Дипломати казаха, че е малко вероятно Съветът за сигурност да излезе с изявление, а заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд каза пред репортери, че това не е приоритет за Вашингтон в момента. Изявленията на Съвета се съгласуват с консенсус.

"Очаквам да чуя от другите членове на съвета много силно осъждане на тези отвратителни терористични актове, извършени срещу израелския народ и тяхното правителство", каза Ууд преди заседанието на съвета.

Той добави, че не трябва да има "фалшиви еквивалентности" между действията на Хамас и стъпките, предприети от Израел.

Посланикът на Китай в ООН Джан Джун каза на път за срещата на съвета, че е важно да се предотврати по-нататъшна ескалация и че Пекин осъжда всички атаки срещу цивилни. Той каза, че Китай е за това Съветът за сигурност да излезе с изявление и "гласът му да бъде чут".

Нападението от страна на "Хамас" съвпада с подкрепените от САЩ действия за тласък на Саудитска Арабия към нормализиране на връзките с Израел в замяна на споразумение за отбрана между Вашингтон и Рияд.

Нетаняху: На крачка сме от постигането на мир със Саудитска Арабия

Нетаняху: На крачка сме от постигането на мир със Саудитска Арабия

Подобна сделка би променила облика на Близкия изток

"Не виждаме причина това да бъде изключено, каза Ердан. Ние все още искаме това да се случи. Ще направим всичко възможно, за да живеем съвместно с всички наши съседи."

Припомняме, че Израел обяви война и обвини Иран в подпомагане на "Хамас". САЩ изпратиха военна помощ, а много лидери осъдиха насилието. 

Палестина се обяви в събота срещу израелската окупация.