Израел е на прага на мира със Саудитска Арабия. Мирът може да бъде постигнат чрез съдействието президента на САЩ Джо Байдън и да промени Близкия изток. Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Очакванията, че Израел може да нормализира отношенията си със Саудитска Арабия се засилиха през изминалата седмица. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман посочи, че сделката е въпрос на време. Нетаняху и Джо Байдън проведоха дългоочаквана среща, за да обсъдят перспективите.

Нетаняху описа като предшественик споразуменията за нормализиране от 2020 г. между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн, известни като Споразуменията на Ейбрахам и подкрепени от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. По думите му тези споразумения са възвестили зората на нова ера на мир. Вярвам, че сме на прага на по-драматичен пробив, исторически мир между Израел и Саудитска Арабия, добави Нетаняху.

Подобна сделка обаче ще изисква широка подкрепа сред американските законодатели. Задачата изглежда трудна с оглед на президентските избори през 2024 г.

Израелският премиер отдаде почести на Тръмп за сделката, но даде да се разбере, че се надява сегашната администрация да постигне това. Той посочи, че с лидерството на Джо Байдън, мирът със Саудитска Арабия е постижим.

Саудитска Арабия намекна за затопляне на връзките с Израел

Саудитска Арабия намекна за затопляне на връзките с Израел

Палестинският въпрос е ключов