Палестинският президент Махмуд Абас разговаря в събота по телефона с френския президент Еманюел Макрон и държавния секретар на САЩ Антони Блинкън на фона на ескалиращото напрежение в региона.

"Абас подчерта, че настоящата ескалация в региона е резултат от политическата безизходица, неспазването на легитимното право на палестинския народ на самоопределение и установяването на негова независима държава със столица Източен Йерусалим, продължаващата израелска агресия срещу Палестинският народ, тяхната земя и техните свещени места, както и продължаващият тероризъм на израелските заселници", съобщава официалната информационна агенция на Палестина WAFA.

Абас е изтъкнал мълчанието на международната общност, с което тя е насърчила израелската окупация да извърши повече престъпления, както се наблюдава в Газа, Западния бряг, включително Йерусалим, където стотици палестински цивилни загубиха живота си, хиляди бяха ранени и много бяха взети в плен, се казва в съобщението.

Палестинският президент също призова Макрон "спешно да се намеси, за да спре израелската агресия срещу палестинския народ от страна на израелските окупационни сили и екстремистки заселнически групи".

Абас разговаря отделно с Блинкън.

"Разговарях с президента на Палестинската власт Абас, за да обсъдим терористичните атаки срещу Израел", написа Блинкен на X. "Призовах всички лидери в региона да осъдят тези ужасяващи терористични актове."

Хамас започна операция "Наводнение в Ал Акса" в събота и каза, че нейната изненадваща, многофронтова атака е била в отговор на щурма на джамията Ал-Акса и засиленото насилие от страна на заселниците. Каза, че е изстрелял ракети и е заловил много израелци.

Израел се готви да използва „тежки наземни средства” срещу "Хамас"

Израел се готви да използва „тежки наземни средства” срещу "Хамас"

Самолети нанасят въздушни удари по Ивицата Газа

На свой ред израелската армия започна операция "Железни мечове" срещу Хамас в ивицата Газа.

Най-малко 232 палестинци са били убити при атаките, според медицински източници в Газа, докато израелските власти определят броя на жертвите на своите граждани на 300.