Кабинетът по сигурността на Израел официално обяви състояние на война, съобщи CNN по данни на правителствената пресслужба в неделя.

Войната "беше наложена на Държавата Израел в убийствено терористично нападение от ивицата Газа" в събота, се казва в изявлението на правителството.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че страната ще "отмъсти мощно" за атаката на палестински екстремисти.

Обявяването на война е взето в съответствие с член 40 от основния закон на Израел, съобщиха от пресслужбата. Израел няма писмена конституция, но неговите 13 основни закона изпълняват подобна функция.

Висшият представител на израелските отбранителни сили, отговарящ за дейностите в палестинските територии, каза след атаките, че Хамас е "отворил портите на ада".

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа
Обновена

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа

Около 300 души са загинали, а ранените са около 1600

Израелските военни самолети продължиха да атакуват Газа в неделя сутринта, като израелските отбранителни сили заявиха, че са ударили 426 цели в Газа, включително 10 кули, използвани от Хамас. Израел съобщи, че безпилотни самолети са били използвани през нощта в събота, за да ударят "няколко терористични отряда в района около ивицата Газа".

В Газа най-малко 370 палестинци са загинали и близо 2200 са ранени през последните 24 часа, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Броят включва поне 20 загинали и 121 ранени деца.

Над 500 жертви взе войната в Израел

Над 500 жертви взе войната в Израел

Сраженията продължават, докато световните лидери осъждат насилието и търсят изход

В същото време броят на загиналите израелци след изненадващите атаки на Хамас в събота надхвърли 600, сочат данните на правителството. Повече от 100 души са били отвлечени, а повече от 2000 са ранени.

Zaka, спешна спасителна служба, която е специализирана в обработката на телата на загиналите, коментира за CNN в неделя, че е потвърдила смъртта на около 500 души.

Този брой не включва хора, които са починали или са били обявени за мъртви в болници, а Zaka не е успяла да достигне до всяко място, където се смята, че са били убити хора.

Така общият брой на загинали палестинци и израелци е близо 1000 души.

Израел освободи заложници, нанесе удари по Газа и в Ливан

Израел освободи заложници, нанесе удари по Газа и в Ливан

Тел Авив спира тока и блокира напълно Ивицата Газа