Конфликтът между Израел и "Хамас" продължава да ескалира, след като военните сили на Израел нанесоха артилерийски удари в Ливан в отговор на ракетна атака от ливанската граница. Това става след като снаряди, изстреляни от Ливан, са ударили израелска военна позиция в град Беершеба, съобщи Би Би Си.

Задържаните заложници в южния град Офаким са освободени, съобщи радио "Кан", като уточни, че при операцията са били ранени трима военни.Заложниците в кибуца Беери също са били освободени, информира израелският вестник "Аарец".

Израелското посолство в САЩ съобщава, че пленените израелци са поне стотина. На страницата си в социалната мрежа X посолството съобщава още, че над 300 израелци са убити и най-малко 1800 са ранени.

Все още тази информация не е потвърдена от израелското правителство.

От началото на ответните удари срещу Газа израелските самолети са ударили 150 цели, каза палестински източник от сигурността пред Би Би Си. Те включват няколко комплекса, където се смята, че живеят лидери на Хамас.

От полунощ 24 палестинци са били убити, включително две жени и четири деца, каза източникът. Израел потвърди, че е извършил въздушен удар срещу сграда, принадлежаща на ръководителя на разузнаването на Хамас в Ивицата Газа.

Израелските военновъздушни сили също казаха, че са ударили две банки, "принадлежащи на терористичната организация Хамас и използвани за получаване на средства за терористични дейности".

Според израелците е ударено и "съоръжение за производство на авиационни оръжия", принадлежащо на групировката "Ислямски джихад", и сграда, съдържаща офиси и складове, където са били съхранявани оръжия и военно оборудване.

Според палестинските власти в резултат на израелските удари са загинали 256 палестинци, а близо 1800 са били ранени.

"Хамас" отвърна на нападението срещу Тел Авив с изстрелване на 150 ракети към града на 7 октомври вечерта, разрушавайки жилищна сграда и ранявайки най-малко 10 души.

Израелският вестник "Аарец" пише, че премиерът на страната Бенямин Нетаняху е заявил: "Влизаме в дълга и изтощителна война. Това беше убийствената атака на "Хамас", която ни принуди да влезем във война."

Той също така добави, че "в момента се завършва първият етап, в който повечето от вражеските сили, които са проникнали на наша територия, са унищожени". "Започнахме формирането на настъпателна операция, която ще продължи безпрекословно и без прекъсване до постигане на целите. Ще възстановим сигурността на израелските граждани и ще постигнем победа", цитира израелският вестник "Аарец" думите на премиера.

Нетаняху съобщи още, че кабинетът по сигурността е решил да спре доставките на електричество, гориво и стоки за ивицата Газа.

Говорителят на израелската армия подполковник Джонатан Конрикус каза пред CNN, че съботната атака срещу Израел включва "няколкостотин", може би около хиляда бойци на "Хамас".

Според него към 04:15 ч. местно време в неделя израелските военни продължават "да се бият, да разчистват последните къщи, селища и бази".

"Надявам се на разсъмване да можем да кажем, че най-накрая сме възстановили суверенитета и реда в Израел. Но това все още не е постигнато. И това ще бъде наш приоритет номер едно", каза Конрикус.

Над 500 жертви взе войната в Израел

Над 500 жертви взе войната в Израел

Сраженията продължават, докато световните лидери осъждат насилието и търсят изход