Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в петък, че страната му планира да "елиминира Хамас" и че продължаващата контраофанзива е "само началото".

"Нашите врагове едва започнаха да плащат цената, но няма да навлизам в подробности", каза Нетаняху. "Ще продължим войната до елиминирането на Хамас", настоя той.

Коментарите идват, след като израелската армия заяви, че е "провела нападения" на територията на Газа, съсредоточена върху откриването на доказателства, които биха помогнали да се открият заложниците, които Хамас е отвлякъл и довел в Газа, докато израелските военновъздушни сили "продължиха ударите си по терористични цели на Хамас в ивицата Газа".

Според съобщения в медиите сухопътното нахлуване в Газа е "неизбежно", след като Израел призова палестинските цивилни да напуснат района.

Според източниците операцията се очаква да започне в следващите часове или дни. Съобщава се, че по-рано през деня Израел е призовал всички палестински цивилни да напуснат северната част на ивицата Газа до 20 часа местно време в петък.

"Освен това войниците на IDF осуетиха терористични клетки и инфраструктура, разположени в района, включително клетка на Хамас, която изстреля противотанкови ракети към израелска територия", докато израелските военновъздушни сили "продължиха ударите си по терористични цели на Хамас в Ивицата Газа, тъй като както и удари по пускови установки за противотанкови ракети веднага след като те нападнаха Израел".

В отделно изявление израелската армия каза, че един от нейните безпилотни самолети "поразява терористични цели, принадлежащи на терористичната организация Хизбула в Ливан".

Израелската армия потвърди за най-малко 120 заложници, държани в Газа

Израелската армия потвърди за най-малко 120 заложници, държани в Газа

Извършени са рейдове в ивицата Газа