Саудитска Арабия би била готова да приеме политически ангажимент от Израел за създаване на палестинска държава, вместо нещо по-обвързващо, в опит да получи одобрение на отбранителен пакт с Вашингтон преди президентските избори в САЩ. Това заявиха трима източници, цитирани от "Ройтерс".

През октомври Рияд отложи месеци водена от САЩ дипломация, целяща да накара Саудитска Арабия да нормализира си отношенията с Израел и да признае страната за първи път, заради нарастващия гняв на арабите вследствие на войната в Газа.

Саудитска Арабия обаче все повече се стреми да укрепи сигурността си и да отблъсне заплахите от съперника си Иран, така че кралството да може да продължи с амбициозния си план за трансформиране на икономиката си и привличане на огромни чуждестранни инвестиции, отбелязаха двама регионални източници.

За да създадат известно пространство за лавиране в преговорите за признаване на Израел и да върнат в правилния път споразумението със САЩ, саудитски служители са заявили на колегите си от САЩ, че Рияд няма да настоява Израел да предприеме конкретни стъпки за създаване на палестинска държава и вместо това ще приеме политически ангажимент за решение с две държави.

Саудитска Арабия готова да признае Израел, ако се реши палестинския въпрос

Саудитска Арабия готова да признае Израел, ако се реши палестинския въпрос

Принц Фейсал каза че работи със САЩ за мирно решение на конфликта Израел-Хамас

Подобно голямо регионално споразумение, което се смяташе за дългосрочно дори преди войната между Израел и "Хамас", обаче може да се сблъска с множество политически и дипломатически пречки, не на последно място поради несигурността относно това как ще се развие конфликтът в Газа.

Пакт, осигуряващ военна защита на САЩ за най-големия износител на петрол в света в замяна на нормализиране на отношенията с Израел, би прекроил Близкия изток, като обедини двама дългогодишни врагове и обвърже Рияд с Вашингтон в момент, когато Китай си проправя път в региона.

Споразумението за нормализиране би укрепило и отбраната на Израел срещу големия съперник Иран и би дало на президента на САЩ Джо Байдън дипломатическа победа преди президентските избори на 5 ноември.

Саудитските официални лица призоваха Вашингтон да притисне Израел да прекрати войната в Газа и да се ангажира с "политически хоризонт" за палестинска държава, като посочиха, че след това Рияд ще нормализира отношенията и ще помогне за финансирането на възстановяването на Газа, разкри един от регионалните източници.

Саудитска Арабия предупреждава САЩ: Израелската инвазия в Газа може да бъде катастрофална

Саудитска Арабия предупреждава САЩ: Израелската инвазия в Газа може да бъде катастрофална

Определят сухопътната война като потенциално опустошителен удар върху стабилността в Близкия изток

"Посланието от кралството до Америка беше: "Първо спрете войната, позволете хуманитарна помощ и се ангажирайте със справедливо и трайно решение, което да даде на палестинците държава. Без това Саудитска Арабия не може да направи нищо", заяви Абделазиз ал-Сагхер, ръководител на мозъчен тръст в Джеда, който е запознат с продължаващите дискусии.

Проблемът обаче е, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който през голяма част от политическата си кариера се е противопоставял на палестинската държавност, отхвърли категорично всички американски и арабски опити за установяване на палестинска държава, след като войната в Газа приключи.

"Нормализирането наистина изисква - ако не юридически, поне политически - ангажимент от страна на израелците, че са отворени за решение с две държави", подчерта един от високопоставените регионални източници, запознат с мисленето на Рияд.

"Ако Израел спре военната си офанзива срещу Газа - или поне обяви прекратяване на огъня - това би улеснило Саудитска Арабия да продължи напред със споразумението", допълни той.