Набил Абу Рудейнех, говорител на председателя на Палестинската национална власт Махмуд Абас, заяви в събота, че пренебрегването на "мира и стабилността" от страна на израелското правителство налага САЩ да признаят държавата Палестина, съобщи в събота "Ал Джазира".

Позовавайки се на резолюциите на ООН, подкрепящи статута на палестински наблюдател, Рудейнех твърди, че подобно признаване е в съответствие с международните усилия.

Този призив идва в отговор на неотдавнашното отхвърляне на перспективата за палестинска държавност от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху подчерта, че Израел възнамерява да запази пълен контрол върху сигурността на целия район на запад от река Йордан, като категорично подчерта, че страната му се противопоставя на създаването на палестинска държава.

"Няма да правя компромис с пълния израелски контрол върху сигурността на цялата територия западно от река Йордан", повтори Нетаняху в събота.

Лавров: Палестинците имат право на независима държава

Лавров: Палестинците имат право на независима държава

Русия не водела задкулисна дипломация в Близкия изток

Тази декларация последва изявлението на президента на Съединените щати Джо Байдън, който изрази убеждението си, че Израел може да бъде склонен към решение за две държави.

В събота израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир потвърди, че се противопоставя на решението на конфликта между Израел и Палестина, основано на съществуването на две държави.

"Отричам създаването на палестинска държава. Винаги", заяви Бен-Гвир.

Гутериш: Две държави е решението за кризата в Израел

Гутериш: Две държави е решението за кризата в Израел

Изрази ужаса си от броя на загиналите, сред които са и много деца