Австралия ще обмисли признаването на палестинска държава. Това обяви външният министър на страната Пени Уонг, цитирана от "Ройтерс".

Този ход показва промяна в политиката в момент, когато международната общност търси решение с две държави, за да сложи край на израелско-палестинския конфликт.

Уонг подкрепи изказването на британския външен министър Дейвид Камерън, който заяви, че признаването на палестинска държава, включително в ООН, би направило решението за две държави необратимо.

Уонг отбеляза, че международната общност обсъжда палестинската държавност "като начин за изграждане на импулс към решение с две държави".

"Решение с две държави е единствената надежда да се прекъсне безкрайният цикъл на насилие", категорична бе тя.

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

Това би представлявало "награда за тероризма"

Т.нар. решение с две държави отдавна е основата на международните усилия за разрешаване на продължителния израелско-палестински конфликт. Процесът обаче е в застой от десетилетие, още преди настоящата война в Газа между Израел и "Хамас".

Палестинците искат да имат своя независима държава в Западния бряг и Източен Йерусалим - окупирани територии от Израел след Близкоизточната война през 1967 г. - както и Газа.

В неделя Израел формализира противопоставянето си на "едностранното признаване" на палестинската държавност и подчерта, че всяко подобно споразумение трябва да бъде постигнато чрез преки преговори.

Испания е сред другите западни страни, които настояват за признаване на Палестина и е основен поддръжник на подобен ход в рамките на Европейския съюз.

Уонг обаче изключи ролята на групировката "Хамас", който управлява Газа.

"Хамас" нямат роля в бъдеща палестинска държава", изтъкна тя.

Макрон: Признаването на Палестинска държава не е табу за Франция

Макрон: Признаването на Палестинска държава не е табу за Франция

Позиция на Елисейския дворец

Миналата седмица палестинската власт официално поиска от Съвета за сигурност на ООН да поднови своето заявление от 2011 г. за пълноправно членство в световната организация. Палестинците са нечленуваща държава наблюдател в ООН, със същия статут като Светия престол.

Вчера председателят на Съвета за сигурност на ООН прехвърли молбата на палестинската власт до приемната комисия.

Уонг заяви, че "тези, които твърдят, че признаването е възнаграждение на врага", грешат, защото сигурността на самия Израел зависи от решение с две държави.

"Няма дългосрочна сигурност за Израел, освен ако не бъде признат от страните от неговия регион", категорична бе тя.