Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират да признаят палестинската държава на 21 май, заяви вчера късно вечерта ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел преди очакваното гласуване в ООН днес относно кандидатурата на Палестина за пълноправен член. Това предават от Reuters.

На въпрос на местната испанска радиостанция RNE дали 21 май е момента, в който Испания, Ирландия и други страни от ЕС да признаят палестинска държава, Борел е отговорил утвърдително, като е споменал и Словения.

"Това е символичен акт от политическо естество. Освен самата държава, признава се волята на тази държава за съществуване", заяви още Борел, като посочи, че Белгия и други страни вероятно ще го последват.

Днес се очаква на Общото събрание на ООН да бъде подкрепена кандидатурата на Палестина за членство. Ако това се случи, организацията ще изпрати молбата обратно на Съвета за сигурност на ООН, за да "преразгледа въпроса в тяхна полза".

Припомняме, на 19 април САЩ наложиха вето за пълноправното членство на Палестина в ООН по време на Съвета за сигурност. Според тях независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори.

Международните призиви за прекратяване на огъня и трайно прекратяване на палестинско-израелския конфликт нараснаха заедно с броя на загиналите в Газа. В края на март Израел предупреди четири европейски държави и нарече плановете за признаване на Палестина "награда за тероризма", която би намалила шансовете за разрешаване на конфликта чрез преговори.

През март испанският премиер Педро Санчес заяви, че Испания и Ирландия, заедно със Словения и Малта, са се съгласили да предприемат първите стъпки към признаването на палестинска държава заедно с Израел, като смятат решението за установяване на две държави за съществено за трайния мир в региона.

По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес е потвърдил, че решението за признаване е взето, но не посочи дата, по данни на Reuters.

Вчера словенският премиер Роберт Голоб посочи, че Словения ще признае държавността на Палестина до средата на юни.

От 1988 г. 139 от 193 държави-членки на ООН са признали палестинската държавност.

Израел отново удари Рафах

Израел отново удари Рафах

Израелската делегация напусна преговорите в Кайро, тъй като има резерви към плана за размяна за заложници и затворници