Словенското правителство започна в четвъртък процедура за признаване на палестинска държава, в опит да се създаде лост за прекратяване на конфликта в Газа, каза премиерът Роберт Голоб, цитиран от "Ройтерс".

"Ужасите, които виждаме всеки ден в Газа, са недопустими и трябва да спрат", написа Голоб, в социалната медийна платформа X. "Призовавам Израел да сложи незабавен край на атаките си срещу Газа и да се насочи към масата за преговори.

Голоб каза, че би искал признаването на страната му да ускори диалога в ООН за незабавно прекратяване на огъня, освобождаване на заложници и подсигуряване на съществуването на Израел чрез решение с две държави.

Решението беше обявено, след като Ирландия, Испания и редица други държави-членки на Европейския съюз съобщиха че обмислят да признаят палестинската държава на 21 май, според доклад на ирландската национална телевизия.

Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска държава

Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска държава

Народът на Израел заслужава сигурно и мирно бъдеще

Датата на признаването на Словения ще зависи от напредъка в мирните преговори, но ще се състои най-късно на 13 юни, каза Голоб. Ако напредъкът се ускори, Словения ще завърши процедурата по признаване по-бързо.

Управляващата коалиция се съгласи единодушно с това решение, каза Голоб, като изрази надежда, че признаването ще вдъхнови други страни да последват стъпките на Словения.

Испания, Ирландия, Малта и Словения заявиха през март, че са се съгласили да направят първите стъпки към признаването на палестинска държава. Съобщава се, че страните са чакали гласуване от Общото събрание на ООН на 10 май, което може да доведе до признаването на палестинците като квалифицирани за пълноправно членство в ООН.

От 1988 г. 139 от 193 държави-членки на ООН са признали палестинската държавност.

Израел заяви, че планът на четирите страни представлява "награда за тероризма", която би намалила шансовете за разрешаване на конфликта в Газа чрез преговори.

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".