Министърът на транспорта на Великобритания Крис Грейлинг обяви пред БиБиСи, че Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз без споразумение, ако Общността не омекоти позицията си по въпроса за границата с Ирландия.

"В момента това, което Европейският съюз иска в и около Северна Ирландия, е просто невъзможно да бъде прието от което и да е британско правителство. И всъщност, ако те се придържат към тази позиция, няма да има споразумение", предупреди Грейлинг.

Мей: Няма да има втори референдум, но се подготвяме и за Брекзит без сделка

Мей: Няма да има втори референдум, но се подготвяме и за Брекзит без сделка

Ще представи пред ЕС ново предложение за Ирландия

Той обаче отбелязал, че "все пак е уверен", че двете страни ще могат да намерят компромис и да постигнат споразумение.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Обединеното кралство, че няма да има споразумение за Брекзит без правно обвързващо споразумение за ирландската граница, след като ЕС отхвърли предложението на правителството на Тереза Мей за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон на неформалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че Общността е готова да промени споразумението за Ирландия, за да зачита целостта на единния пазар на ЕС, както и конституционната цялост на Великобритания.

Моментът на истината за Брекзит е през октомври, предупреди Туск
Обновена

Моментът на истината за Брекзит е през октомври, предупреди Туск

Днес стана ясно, че се нуждаем от реален напредък до октомври