До посегателствата над жени в Кьолн се е стигнало главно заради безделието на имигрантите в Германия. Те стояли без работа, а това пораждало неадекватни действия от тяхна страна.
Такова становище изрази журналистката от арабски произход от в. "Стандарт" Оля Ал-Ахмед в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Тя прогнозира, че Германия няма да е единствената страна, в която ще има сексуални нападения над жени от бежанци и имигранти. Същото нещо можело да се случи и в Англия. Тези неща ще продължат, убедена е тя.  

„По описанията на медиите това са млади мъже между 15 и 35 години. Какво правят тези млади хора като бежанци, защо не стоят в родината си и не я защитават? Начинът, по който живеят в бежанските лагери в Германия и другаде в Европа, също поражда изнасилвания”, посочи Ал-Ахмед.

Според нея сред другите причини, довели до изстъпленията в Кьолн в новогодишната нощ, са съществените разлики в културите и отмъщение заради масовите протести срещу бежанците в Германия.

Нидал Хлайф пък, който също е журналист от арабски произход, заяви, че хората, които стоят зад нападенията, били разочаровани, тъй като очаквали "да потънат в разкош" след имигрирането си в Германия, но реалностите се оказали по-различни. Според него не трябва да се търсят религиозни или културни причини, а социално-икономически. 

„Това не е организиран акт, няма политически, религиозен или културен характер, а криминален. Оказва се, че тези хора са от Северна Африка. Те се интегрират трудно. Те са разочаровани. Ако културата стоеше зад това, щяха да го правят всеки ден, не само в новогодишната нощ”, заяви Хлайф.

Той приведе и данни, според които една трета от българките са били обект на сексуално и физическо насилие през 2014 година. В целия Европейски съюз пък една на всеки 20 жени е била изнасилвана през същата година, с което искаше да каже, че насилието и изнасилванията не били свързани с дадена култура или религия.

Най-грешно е да се свързва с дадена култура и религия”, подчерта той. Според него нападателите трябва да бъдат задържани. „Самата страна трябва да води по-стриктна политика по отношение на бежанците”, изтъкна Хлайф. 

Според него случилото се със сигурност ще злепостави канцлера Ангела Меркел и нейната отворена политика към бежанците, и ще даде глас на националистите.